Tot drie jaar cel in zaak-Air Holland

De Rotterdamse rechtbank heeft de voormalig financieel directeur van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland veroordeeld tot 36 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk....

Van onze verslaggever

De voormalige topmannen van Air Holland hebben miljoenen euro's drugsgeld witgewassen via een ingenieus stelsel van rekeningen in onder meer Luxemburg, Nederland en Engeland. Een deel van dat geld zou in Air Holland zijn gestopt.

Het vonnis voor Van Dormael is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Als topman van een nationale luchtvaartmaatschappij bekleedde hij namelijk een belangrijke maatschappelijke positie, verklaarde de rechter. De officier van justitie had een celstraf van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. Het vonnis voor zijn vroegere collega Paul G. is wel conform de eis.

Hard oordeel

De rechtbank velde een hard oordeel over Van Dormael. Nadat hij in 2001 als topman aantrad van het noodlijdende Air Holland, werd al snel duidelijk dat er miljoenen guldens extra nodig waren om het bedrijf in de lucht te houden.

‘In zijn zucht naar het aantrekken van geld heeft hij zijn toevlucht genomen tot miljoenen guldens crimineel geld’, verklaarde de rechter. Van D. wist dat de investeringen in zijn luchtvaartmaatschappij een dubieuze herkomst hadden, maar stelde daar geen vragen over.

De oud-bestuursvoorzitter had een sterk eigen belang, vervolgde de rechter. Een groot deel van zijn eigen vermogen had hij in Air Holland gestopt. ‘Bij mislukken van het avontuur zou hij zijn geld kwijt zijn geweest’, aldus de rechter.

Paul G. speelde een belangrijke rol in een criminele organisatie. Hij was het financiële brein. G. bracht miljoenen guldens in sporttassen naar Londen en Luxemburg. In totaal heeft hij 60 miljoen gulden voor de criminele organisatie vervoerd. In deze steden werd het geld overhandigd aan tussenpersonen, bijvoorbeeld in de parkeergarage van hotel Royal in Luxemburg. Deze stromannen zorgden ervoor dat het giraal werd gemaakt. Vervolgens werd het geld in onder meer Air Holland geinvesteerd. ‘Hij was een sterke schakel tussen de boven- en onderwereld.’

Paul G. in beroep

De veroordeelden zijn teleurgesteld. 'Ik kan me helemaal niet herkennen in het beeld dat de rechtbank heeft geschetst', was het enige dat oud-directeur Cees van Dormael na afloop wilde zeggen. Zijn vroegere financiële rechterhand Paul G. liet weten dat hij donderdagmiddag nog hoger beroep tegen zijn veroordeling zou aantekenen.

'Verrassend', zo typeerde G. direct na de uitspraak van het vonnis dat over hem was geveld. 'Ik ben er namelijk nog steeds van overtuigd dat ik geen strafbare feiten heb gepleegd. Ik weet voor mezelf dat ik het niet heb gedaan. Er is nooit sprake van opzet geweest.'

Het Openbaar Ministerie (OM) is content met de uitspraak. Officier van justitie Hans Mos: 'Op het eerste oog zijn we zeer tevreden. De rechtbank heeft geoordeeld dat er in deze zaak sprake was van grootschalige witwaspraktijken. Ook constateerde de rechtbank een grote verwevenheid tussen de boven- en onderwereld in deze kwestie.'

Meer over