Topman Total verdacht van corruptie

De topman van het energieconcern Total, in marktwaarde het grootste bedrijf van de eurozone, wordt verdacht van corruptie. De 55-jarige Christophe de Margerie, die vorige maand als hoogste baas aantrad, is door de Franse justitie een dag en een nacht vastgehouden....

Total zou aan hen en nog een aantal hooggeplaatste Iraniërs illegale betalingen via Zwitserse bankrekeningen hebben verricht van 1997 tot 2003. Het zou gaan om een bedrag van 28 miljoen euro dat in verband met het verkrijgen van een groot gasproject in Iran is betaald.

De Margerie was eind jaren negentig de baas van alle Midden-Oosten-activiteiten van Total. Hij sloot in 1997 een contract voor de offshore-exploitatie van het grote gasveld South Pars, waarbij ook het Russische Gazprom en het Maleisische Petronas waren en zijn betrokken.

Total staat volledig achter zijn topman en spreekt het vertrouwen uit dat hij van alle blaam wordt gezuiverd. Van zijn al dan niet tijdelijk aftreden is dan ook geen sprake. De overeenkomsten rond het gasproject ‘zijn in overeenstemming met het toepasselijke recht tot stand gekomen’, stelt Total.

Ook zegt topman De Margerie niet te hebben geweten dat het geld bij Rafsanjani en diens netwerk is terechtgekomen.

Maar de Franse justitie vindt dat Total tot dusver geen enkele rechtvaardiging voor de betalingen heeft kunnen geven. Er wordt geschermd met vergoedingen voor ‘advieswerk’, maar enige onderbouwing van de geleverde prestaties ontbreekt.

Dat onderzoek naar de rol van De Margerie mogelijk is, is te danken aan een internationale conventie tegen de corruptie, die door Frankrijk in 2000 is ondertekend. De betalingen van Total aan de Iraanse ‘adviseurs’ liepen door tot 2003.

De Franse justitie is op het spoor van het corruptieschandaal gezet door een Zwitserse onderzoeksrechter, die de omstreden transactie al een jaar lang onderzoekt. Volgens hem gaat het om een hoger bedrag, 60 miljoen euro, dat via Zwitserse rekeningen is witgewassen.

De Iraanse zaak komt bij twee andere schandalen waarin Total is verwikkeld. In de ‘olie voor voedsel’-affaire, waar de Franse justitie zich sinds vorig jaar mee bezighoudt, wordt De Margerie eveneens van corruptie beschuldigd. In die kwestie gaat het om omkoping van Iraakse ambtenaren in de tijd dat Saddam Hoessein nog aan het bewind was.

Ook loopt sinds januari een corruptie-affaire rond de exploitatie van olie in Kameroen. Total wordt ervan verdacht illegale betalingen te hebben verricht aan de nationale oliemaatschappij van Kameroen, SNH. Het Franse ministerie van Financiën tipte de antiwitwas-brigade van justitie nadat er verdachte, grote betalingen van een dochterbedrijf van Total aan de SNH waren gesignaleerd.

Meer over