Topman LogicaCMG stapt op na koersval

Bestuursvoorzitter Martin Read van de Brits-Nederlandse automatiseerder LogicaCMG heeft zijn vertrek aangekondigd. De topman, die veertien jaar leiding gaf aan het IT-concern, blijft aan tot er een vervanger is gevonden....

ANP

Het vertrek van Read volgt op de omzetwaarschuwing die LogicaCMG vorige week gaf voor de Britse activiteiten. Dit leidde tot een koersval van ruim 9 procent op de MidKap-index in Amsterdam.

LogicaCMG verklaarde zondag dat Read zijn vertrekplannen heeft versneld ‘in het licht van de huidige ontwikkelingen’. De opvolger voor Read wordt zowel binnen als buiten het bedrijf gezocht.

Zakenbank FBS Bankiers vermoedt dat er sprake is van een afgedwongen aftreden. ‘LogicaCMG haalt al enige tijd de door haar uitgesproken doelstellingen niet’, aldus FBS Bankiers. Tegelijk wijzen de analisten van de zakenbank erop dat in de laatste twee jaar ook goede stappen zijn gezet. ‘Zo is de laatste tijd afscheid genomen van onderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren en is via aankopen groei gezocht in gebieden die rond Nederland en het Verenigd Koninkrijk liggen.’ LogicaCMG groeide onder Read uit tot een mondiaal opererend bedrijf met 40.000 werknemers. Bij zijn aantreden in 1993 werkten er bij het Logica 3000 werknemers. In 2002 nam Logica het eveneens Britse CMG over. Er werd naast de bestaande beursnotering in Londen een notering in Amsterdam aangevraagd om de verhoudingen binnen het fusiebedrijf te weerspiegelen: CMG was in Nederland veel groter dan de Engelse moeder.

De huidige president-commissaris van LogicaCMG, de Nederlander Cor Stutterheim, noemt Read een ‘visionaire leider’ en betreurt zijn vertrek. Stutterheim was de voormalige topman van CMG en moest met het samengaan met Logica genoegen nemen met een plek in het bestuur van het fusiebedrijf zonder portefeuille.

Meer over