Top kabinet - én Daan Roosegaarde - naar Davos

Het kabinet is goed vertegenwoordigd bij het 45ste World Economic Forum, volgende week in Davos. Premier Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Edith Schippers (Volksgezondheid en Sport) en Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel) zijn aanwezig bij het jaarlijkse treffen van de internationale elite in de Zwitserse Alpen.

Klaus Schwab Beeld reuters
Klaus SchwabBeeld reuters

Dat is vandaag bekendgemaakt door het World Economic Forum, dat van 21 tot 24 januari gehouden wordt. Naast de kabinetsleden gaat ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank naar Davos, net als voormalig minister Frans Timmermans, tegenwoordig eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Koning Willem-Alexander staat niet op de lijst van prominenten die bevestigd hebben naar Davos te gaan, kunstenaar Daan Roosegaarde wel, als 'cultural leader'.

2500 deelnemers

De top van het internationale bedrijfsleven, de financiële wereld en de politiek ontmoet elkaar jaarlijks in de Zwitserse Alpen. Het WEF rekent dit jaar op een recordaantal van 2500 deelnemers, onder wie meer dan veertig staatshoofden en regeringsleiders, zoals de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel. Daarnaast zijn er ruim 1500 toppers uit het bedrijfsleven aanwezig, naast wetenschappers, kunstenaars en vertegenwoordigers van internationale organisaties en van de media.

De editie van dit jaar heeft als thema The New Global Context, ofwel de nieuwe globale context. In het bergdorp bespreken de deelnemers tijdens talloze formele en informele bijeenkomsten tien 'globale uitdagingen' zoals de schaarste aan grondstoffen, voedselzekerheid, de toekomst van het internet en van het financiële systeem en sociale inclusie. Ook actuele zaken als de geëscaleerde geopolitieke conflicten en de jongste energieontwikkelingen worden besproken, verzekert WEF-oprichter en -voorman Klaus Schwab. 'De leiders van vandaag worden geconfronteerd met uitdagingen van een nooit eerder geziene complexiteit, snelheid en onderlinge verbondenheid', aldus Schwab.

Daan Roosegaarde Beeld anp
Daan RoosegaardeBeeld anp
Meer over