TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - TomTom kelderde dinsdagochtend op de beurs in Amsterdam met ruim 10 procent na een omzetwaarschuwing voor het hele jaar. Beleggers waren verder voorzichtig omdat ze onzeker zijn over de kwaliteit van de aanstaande kwartaalcijfers van veel bedrijven.

De AEX-index van hoofdfondsen verloor ongeveer drie kwartier na de opening 1 procent en ging naar 460,87 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 1 procent en noteerde daarmee op 639,98 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen met 0,9 tot 1 procent omlaag.

Beleggers op de Europese effectenbeurzen namen tijdens de vroege handel wat gas terug. Er is vooral onzekerheid over hoe kwartaalcijfers van bedrijven zullen uitpakken. De magere slotstanden op Wall Street en de koersverliezen op de Aziatische markten zorgden voor weinig inspiratie.

TomTom

Beleggers op de beurs in Amsterdam werden op het vlak van bedrijfsnieuws karig bedeeld. Het beetje nieuws dat voorhanden was, hakte er flink in bij de fondsen die het betrof.

De producent van navigatiesystemen TomTom (min 10,6 procent) kreeg het flink voor de kiezen. Volgens voorlopige cijfers heeft het bedrijf een tegenvallende omzet behaald in het eerste kwartaal. Hierdoor heeft het de omzetprognose voor heel 2008 moeten verlagen.

Corporate Express

Ook een tussentijds handelsbericht van de leverancier van kantoormiddelen Corporate Express viel tegen. Uit de cijfers bleek dat het in de eerste drie maanden minder hard is gegroeid dan in het voorafgaande kwartaal. Het hoofdfonds incasseerde een verlies van 1,1 procent.

Ook noemde Corporate Express de economische vooruitzichten voor dit jaar onzeker. Opvallend was dat het handelsbedrijf niets meldde over Staples, de Amerikaanse rivaal die een vijandig bod op Corporate Express heeft uitgebracht.

Ontslagen

Europabreed reageerde de technologiesector negatief op het bericht dat de Amerikaanse chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) een tiende van zijn werknemers gaat ontslaan. De reden daarvoor is een sterker dan verwachte daling van de omzet in het eerste kwartaal. In Azië reageerden dinsdag chipproducenten al sterk op het nieuws.

In de AEX noteerde chipmachinefabrikant ASML een koersdaling van 5,3 procent. In de MidKap werd de toeleverancier voor de chipindustrie ASM International 3,4 procent goedkoper. De Duitse chipfabrikant Infineon was met 5,5 procent de sterkste daler in Frankfurt. STMicroelectronics, Europa's grootste chipproducent, dobberde in Parijs onderaan met een min van 3 procent.

De euro noteerde dinsdagochtend op 1,5770 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt op 1,5715 dollar.

Meer over