Toezichthouder verbiedt verzekering CNV-bond

De nieuwe, uitgebreide rechtsbijstand die de CNV-vakbonden hun leden aanbieden, is niet toegestaan. De Verzekeringskamer heeft geoordeeld dat de vakbonden een soort verzekeraar zijn geworden zonder te voldoen aan de eisen van de Wet Toezicht Verzekeringsbedrijf....

ANP

APELDOORN

Vrijwel alle vakbonden bieden hun leden juridische bijstand bij problemen op de werkvloer, zoals dreigend ontslag. Dat is toegestaan. Sinds januari heeft het CNV deze 'verzekering' uitgebreid met rechtshulp bij consumentenzaken.

Naar het oordeel van de Verzekeringskamer is dat een brug te ver. Dit door het ministerie van Financiën aangewezen instituut kwam in actie na een klacht van het Verbond van Verzekeraars. Gewone verzekeringsmaatschappijen moeten aan allerlei eisen voldoen en bovendien assurantiebelasting betalen. Het Verbond van Verzekeraars noemde het Rechtshulp Pluspakket van het CNV oneerlijke concurrentie, omdat de vakbeweging niet aan die eisen voldoet.

Het CNV tekent bezwaar aan tegen de uitspraak. 'De Verzekeringskamer vindt dat wij een grens hebben overschreden. Maar het is helemaal niet duidelijk welke criteria gebruikt zijn voor het stellen van die grens. Bovendien ontbreekt de juridische onderbouwing', aldus een woordvoerder.

Het kan nog wel even duren voor het CNV daadwerkelijk stopt met de uitgebreide rechtshulp. De vakcentrale wacht eerst de bezwaarprocedure af. Als het oordeel opnieuw negatief uitvalt, is er nog de mogelijkheid naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven te stappen.

Het CNV vindt dat de uitspraak voorbijgaat aan de gegroeide praktijk. 'Wij helpen al veel langer mensen bij consumentenzaken, bijvoorbeeld als ze een auto hebben gekocht. Dit is gewoon een nieuwe ontwikkeling in de dienstverlening.' Een woordvoerder van de Verzekeringskamer denkt dat overleg tussen alle partijen nodig is om tot een oplossing te komen.

De CNV-bonden zijn niet de enige die uitgebreide verzekeringen bieden. Via veel FNV-bonden kan een voordelige autoverzekering worden afgesloten. Het verschil is, dat de FNV-verzekeringen via een aparte verzekeraar, Reaal, lopen. De rechtsbijstand die de CNV-bonden aanbieden, wordt door eigen juristen van het CNV uitgevoerd. Enkele honderden leden maken gebruik van het Rechtshulp Pluspakket.

Meer over