'Toen dacht ik: dan maak ik zelf een pakket met hippe spullen'

Van levensmiddelentechnoloog naar creatief ondernemer.

Susanne Geuze
null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

DE LOOPBAAN

'Na mijn studie voeding en diëtetiek volgde ik de master levensmiddelentechnologie in Wageningen. Ik wilde graag bezig zijn met productontwikkeling in de voeding en zag mezelf al manager worden van die afdeling. Bijna vijf jaar werkte ik als levensmiddelentechnoloog en ik had het naar m'n zin. Weliswaar vond ik mijn functie vrij technisch, projectmanagement paste me goed. Dat ik ooit een jaartje kunstacademie had gedaan, leek lang geleden.'

DE VONK

'Intussen was ik in mijn vrije tijd graag creatief bezig: meubels opknappen, mijn eigen kleding, woonaccessoires en sieraden maken. Op zoek naar nieuw materiaal liep ik eens rond op een hobbybeurs.

'Tot mijn frustratie kon ik niets leuks vinden. Overal lagen ouderwetse frutsels met kant, engeltjes en andere rommel; niet de design-achtige houten en koperen materialen die ik zocht.

'Toen dacht ik: wat als ik nu zelf een pakket maak met hippe, moderne do it yourself-spullen erin? In eerste instantie dacht ik er helemaal niet aan om dat idee uit te bouwen tot een bedrijf. Maar toen ik mijn plan pitchte tijdens een start-upweekend kreeg ik zoveel enthousiaste reacties, dat ik besloot het te proberen, gewoon naast mijn baan.'

Jinske Verpalen (31)

Ze werkte als levensmiddelen-technoloog. Min of meer per ongeluk werd ze creatief ondernemer. Nu ontwerpt en verkoopt ze kant-en-klare pakketten voor de moderne thuisknutselaar.

DE TWIJFEL

'Ik maakte zes pakketten, waaronder één met een set kussenhoezen die je kunt bedrukken met stempels. Tot mijn verbazing kreeg ik al gauw zo veel bestellingen dat ik het amper bij kon houden. Steeds meer bedrijven wilden mijn producten in hun collectie opnemen en ook mijn webshop voor consumenten liep goed.

'Ik besloot minder te gaan werken voor m'n baas: eerst vier dagen, een jaar later nog maar drie. Dit voorjaar realiseerde ik me dat ik moest kiezen: zolang ik parttime bleef werken kon IMAKIN niet verder groeien.

'Toch duurde het even voor ik de stap durfde te zetten om mijn baan op te zeggen, want ik maakte nog niet genoeg winst om rond te komen. Maar ja: dat zou nooit gebeuren als ik bleef wachten.'

DE SPRONG

'Per 1 juli ben ik fulltime bezig voor mezelf. Dagelijks maak ik tientallen DIY-pakketten klaar: van houten snijplanken met schoolbordverf tot slingers voor een babyshower. Elk pakket bevat een handleiding.

'Omdat trends snel wisselen, ben ik steeds bezig nieuwe dingen te bedenken: handlettering is nu bijvoorbeeld populair, een soort modern kalligraferen. Ik stuur de pakketten per post op naar klanten. Sinds kort heb ik zelfs een medewerkster in dienst.

Spijt heb ik geen moment gehad. In plaats van alleen bezig te zijn met projectmanagement ben ik nu verantwoordelijk voor alles: van inkoop tot productontwikkeling, administratie en sociale media.

'De creatieve kant die ik in mijn oude werk uiteindelijk toch miste, kan ik met IMAKIN helemaal kwijt.'

Meer over