Toekomst SNS Reaal nog steeds zeer ongewis

Bank en verzekeraar SNS Reaal praat nog altijd met private partijen over een oplossing voor zijn financiële problemen. Of dat lukt is nog lang niet zeker, benadrukte het noodlijdende bedrijf donderdag opnieuw. Ook analisten zien veel haken en ogen aan onderdelen van het beoogde reddingsplan die zijn uitgelekt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ingewijden bevestigen tegen het ANP dat onder meer gesproken wordt met een consortium onder leiding van de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital over een versterking van het kapitaal. Dat consortium zou bereid zijn SNS een kapitaalinjectie te geven van zo'n 1,8 miljard euro. Het consortium zou de bank en verzekeraar dan feitelijk kopen, maar alleen als de vastgoedtak Property Finance buiten een overeenkomst wordt gehouden.

De Nederlandse banken ING, ABN Amro en Rabobank zouden verder zo'n 400 miljoen euro willen bijdragen, aldus bronnen. Daarbij moet dan wel een overnameverbod worden omzeild dat de Europese Commissie heeft opgelegd aan ING en ABN Amro omdat die banken ten tijde van de kredietcrisis in 2008 en 2009 staatssteun hebben ontvangen.

Analisten van Rabobank zien meer haken en ogen aan het geschetste scenario, en wijzen erop dat veel details nog ontbreken. Zij stellen dat CVC, dat investeringen heeft in circa 300 bedrijven in 60 landen, bepaalde zekerheden zal eisen. 'Het is geen charitatieve organisatie. Ze willen zekerheid dat er geen extra verliezen komen van Property Finance en Woekerpolis.'

Dat zou volgens de analisten betekenen dat de overheid zou moeten accepteren dat de staatssteun niet wordt terugbetaald, de gewone aandeelhouder een zware verwatering krijgt en de Stichting Beheer SNS Reaal zou moeten accepteren dat zij haar investering van 1,1 miljard euro niet terugkrijgt. De CVC-route heeft volgens de Rabo-analisten 'een kleine kans van slagen'.

SNS wilde alleen kwijt dat de afgelopen dagen 'intensief gesproken' is over een reddingsscenario voor de noodlijdende instelling waarin private partijen deelnemen. 'Als de gesprekken wel slagen, zal zoals eerder aangegeven sprake zijn van een omvangrijke emissie van aandelen en transacties met betrekking tot uitstaande achtergestelde instrumenten', aldus het bedrijf. Het ministerie van Financiën wilde desgevraagd geen commentaar geven.

Meer over