Toegangskaartje Akropolis gaat van 12 naar 20 euro

De Akropolis? Die is praktisch te geef, vinden de Grieken. Ook de minoïsche ruïnes in Knossos worden gewoon te grabbel gegooid. Toeristen kunnen voor een habbekrats genieten van de archeologische schatten van Hellas. De toegangsprijzen van de Griekse monumenten en musea liggen gemiddeld veel lager dan in de rest van Europa.

Toeristen op de Akropolis. Beeld null
Toeristen op de Akropolis.

Maar dat gaat snel veranderen. Griekenland moet in het kader van het derde reddingsprogramma 4,3 miljard euro bezuinigen. Dat is geen gemakkelijke opgave voor de regering-Tsipras. Dus halen de Grieken een deel van het geld waar het te halen valt: bij de Duitsers en andere Europeanen die in Griekenland op vakantie gaan.

De prijzen van kaartjes voor Griekse bezienswaardigheden zullen volgend jaar exorbitant stijgen, hebben de Grieken deze week besloten. Premier Tsipras hoopt met deze maatregel circa 130 miljoen euro extra inkomsten voor de staat binnen te halen.

Steiging van 430 procent

Een toegangskaartje voor de Akropolis en het Parthenon kost nu 12 euro. Vanaf april 2016 moeten toeristen 20 euro neertellen voor dit paradepaardje van de oud-Griekse cultuur. Dat is een prijsstijging van 67 procent. De prijs van een combiticket, dat toegang biedt tot de Akropolis en zes andere Atheense musea en monumenten, stijgt maar liefst 430 procent: van 12 naar 52 euro (vreemd genoeg kost dit tot nu toe evenveel als een enkeltje Akropolis).

Een bezoek aan Knossos of Mycene wordt 50 procent duurder en de entreeprijs van de tempel van Asklepios in Epidaurus verdubbelt van 6 naar 12 euro.

Toeristenmaanden

De Griekse toerismebranche waarschuwt dat Griekenland zich hiermee uit de markt prijst. De btw-verhoging voor hotels en restaurants wordt immers ook al op de toeristen afgewenteld.

De verhoogde prijzen gelden alleen van april tot en met oktober, de toeristenmaanden. In de winter blijft de oude prijs van kracht, zodat de Grieken (en toeristen die dan het land bezoeken) zich nog steeds goedkoop aan hun eigen cultuur kunnen vergapen.

Meer over