TNT lonkt naar Brits postbedrijf Royal Mail

Post- en pakjesvervoerder TNT heeft interesse in een belang in het oudste postbedrijf ter wereld, het Britse Royal Mail.

Van onze verslaggevers Wouter Keuning en Gert-Jan van Teeffelen

Het gaat bijzonder slecht met Royal Mail, dat bijna 170 duizend werknemers telt. Er wordt al langere tijd gespeculeerd over de toekomst van het staatsbedrijf, waar tienduizenden banen in gevaar zijn. Een commissie, die een jaar lang onderzoek deed naar Royal Mail, beval deze week aan hulp van buitenaf te zoeken. Volgens onderzoeksvoorzitter Richard Hooper is de positie van Royal Mail ‘extreem precair’ en ‘onhoudbaar’.

Het koninklijke bedrijf, dat zijn diensten sinds 1635 aanbiedt aan het publiek, geldt als relatief inefficiënt en ouderwets. Royal Mail maakt op veel activiteiten verlies, en kampt bovendien met een sterke teruggang van de hoeveelheid post, die met 7 procent per jaar krimpt. Op papier is het bedrijf zelfs failliet, aangezien het pensioenfonds van Royal Mail kampt met een gat van acht miljard euro dat dient te worden aangevuld.

TNT heeft al flinke belangen in Groot-Brittannië, waar twaalfduizend werknemers 1,6 miljard euro omzet genereren. Het Nederlandse bedrijf wist al een bres te slaan in de Britse zakelijke markt; voor BT worden onder meer de telefoonrekeningen bezorgd.

Maar vanwege de malaise bij Royal Mail staan niet alle analisten die TNT volgen, te juichen om een eventueel minderheidsbelang. ‘TNT is in Engeland al de belangrijkste concurrent van Royal Mail, dus ik begrijp dat ze alle opties onderzoeken. Maar ik hoop dat ze dit niet doorzetten’, zegt André Mulder van Kepler Capital.

‘TNT heeft een winstmarge van 16 procent, Royal Mail 1,5 procent. Ze hebben een negatief eigen vermogen en er wordt gezegd dat er vijftigduizend banen weg moeten. Je moet je afvragen of je een gevecht met de Britse bonden wilt.’ Die lieten dinsdag al oorlogsgeluiden horen. Mulder schat dat tien miljard euro nodig is om de balans van Royal Mail op orde te krijgen.

Het Britse bedrijf heeft een omzet van bijna negen miljard euro. Voor een belang van 33 procent zou ruim een miljard voldoende zijn. Volgens analist Johan van den Hooven van Theodoor Gilissen is cruciaal of TNT zal mogen meebeslissen over de strategie. ‘Anders lopen ze kans louter te worden gebruikt als geldschieter.’ De Britse Labourregering is immers slechts bereid een minderheid van de aandelen te verkopen, omdat bij de verkiezingen is beloofd dat Royal Mail in staatshanden zou blijven.

Meer over