TMG presenteert 'gewoon' jaarcijfers: uit het rood dankzij radiodeal met Talpa

De Telegraaf Media Groep (TMG), de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland, is vorig jaar uit de rode cijfers gekomen. Het mediabedrijf, verwikkeld in een bitter overnamegevecht, boekte in 2016 een winst van 1,6 miljoen euro, met dank aan een boekwinst van ruim 4 miljoen euro op de - saillant - vorig jaar gesloten radiodeal met Talpa van John de Mol. Een jaar eerder werd nog ruim 23 miljoen euro verlies gemaakt.

TMG, onderwerp van een bitter overnamegevecht, boekte in 2016 een winst van 1,6 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog ruim 23 miljoen euro verlies gemaakt. Beeld anp
TMG, onderwerp van een bitter overnamegevecht, boekte in 2016 een winst van 1,6 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog ruim 23 miljoen euro verlies gemaakt.Beeld anp

De omzet daalde vorig jaar wel verder, met bijna 7 procent naar 421 miljoen euro, zo maakte TMG vanmorgen bekend. Dat kwam vooral door dalende advertentie-inkomsten. Die daalden bijna 15 procent, tot 97,2 miljoen euro.

De daling kwam vooral voor rekening van de papieren kranten en bladen. De inkomsten uit abonnementen daalden ook, met bijna 3 procent, tot 180 miljoen euro.

TMG geeft naast De Telegraaf ook een aantal regionale kranten uit, zoals het Noordhollands Dagblad. Verder heeft het bladen als Privé en websites als GeenStijl. De radiotak, de Sky Radio Group, is tegenwoordig een samenwerking met Talpa, het bedrijf van John de Mol dat heel TMG wil overnemen.

Aandeelhoudersvergadering uitgesteld

TMG liet weten dat in verband met de uitzonderlijke omstandigheden de voor 19 april geplande aandeelhoudersvergadering tot nader order is uitgesteld. TMG zit middenin een overnamegevecht, waarbij de top van het bedrijf is geschorst. Dit omdat zij niet wilden kiezen voor het bod van het Vlaamse Mediahuis en VP, het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek, sinds jaar en dag grootaandeelhouder van TMG. De commissarissen hebben definitief voor dat bod van 6 euro per aandeel gekozen.

Mediahuis en VP hebben de meerderheid van de aandelen (60 procent) al binnen. John de Mol, die 6,50 euro biedt, liet gisteravond weten naar de rechter te stappen omdat hij geen eerlijke kans zou krijgen. De mediamiljardair, die 24 procent heeft, wil een onderzoek naar de gang van zaken en nieuwe, onafhankelijke commissaris, met vergaande bevoegdheden. Ook de ondernemingsraad stapt naar de rechter. De raad voelt zich gepasseerd door de commissarissen.

Lees hier meer over de strijd om TMG

Het conflict achter de Telegraaf Media Groep

De overname van TMG heeft het bedrijf tot op het bot verdeeld. Dit weekeinde werden twee directieleden ontslagen. Zij zaten de verkoop aan het Vlaamse Mediahuis in de weg en toonden te weinig vertrouwen in De Telegraaf. (+)

Strijd om Telegraaf Media Groep escaleert, top TMG per direct geschorst

De strijd om de Telegraaf Media Groep (TMG) is zondagavond geëscaleerd. De commissarissen hebben de top van de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland - topman Geert-Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp - per direct geschorst vanwege een vertrouwensbreuk.

John de Mol stapt naar de rechter om Telegraaf in handen te krijgen

Het juridische gevecht rond de overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) is begonnen. Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, stapt naar de rechter om de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland alsnog in handen te krijgen.

Meer over