Tioxide mogelijk naar Akzo voor 2,17 miljard gulden

Akzo Nobel praat met het Britse chemieconcern ICI over de aankoop van Tioxide, een dochter die voornamelijk verfpigmenten produceert. ICI maakte in februari bekend voor Tioxide een beursgang te overwegen die minstens 700 miljoen pond (2,17 miljard gulden) moest opbrengen....

Van onze verslaggevers

Geert-Jan Bogaerts

Gerard Reijn

AMSTERDAM

Tioxide, gevestigd in Londen, had vorig jaar bijna 3600 man in dienst en een omzet van 2,2 miljard gulden. Het concern heeft in de tweede helft van het vorig jaar een fors verlies geleden. Onbekend is de exacte omvang ervan. Het bedrijf had erg te lijden onder de lage prijzen die in de markt werden betaald voor de pigmenten. Sindsdien zijn de prijzen weer wat hoger.

Akzo Nobel zegt 'niet te kunnen bevestigen dat er al vergaande besprekingen met ICI worden gevoerd over Tioxide'. 'We praten met allerlei ondernemingen over van alles en nog wat, dus niet alleen met ICI over Tioxide. Dat is niets bijzonders', laat een woordvoerder van Akzo Nobel weten.

Financieel directeur Fred Gray van Tioxide zegt geen commentaar te kunnen geven. 'Sinds wij de beursgang bekend maakten, hebben wij wel een aantal partijen aan de deur gehad. Maar ik kan bevestigen noch ontkennen dat wij met Akzo Nobel praten. Zolang wij geen overeenkomst met een andere partij hebben, zullen wij in ieder geval gewoon doorgaan met de voorbereidingen van de beursgang van ons bedrijf.'

In februari zei ICI met Tioxide naar de beurs te willen gaan. Het voornaamste argument voor de verkoop was dat de afnemers, voornamelijk verffabrikanten, er moeite mee hadden om pigmenten te kopen bij een bedrijf dat zelf ook verf produceert, zoals ICI zelf.

Dat argument zou voor Akzo Nobel minder opgaan, omdat het Arnhemse bedrijf zelf de grootste afnemer van Tioxide-producten is. De coatings-divisie van Akzo, de divisie die verven en harsen produceert, is qua omzet met 7,4 miljard gulden de nummer twee van het concern, dat in zijn geheel voor 22,4 miljard gulden per jaar verkoopt. Coatings had een bedrijfsresultaat van 592 miljoen gulden.

Analist P. Schouten van MeesPierson wijst erop dat Tioxide vooral pigmenten op sulfaatbasis produceert, wat volgens hem een nadeel is. 'De techniek is erg milieu-onvriendelijk. Er zijn grote investeringen nodig om naar een productietechniek te gaan die beter is voor het milieu.'

Een belangrijke reden voor ICI om Tioxide van de hand te doen, is voorts dat het concern 15 miljard gulden moet neerleggen voor de chemiedivisie van Unilever. Begin deze maand werd bekend dat die divisie naar ICI gaat.

Akzo Nobel zou de overname van Tioxide gemakkelijk kunnen betalen. Met een solvabiliteit van 38 procent is er ruimte in de balans voor nieuwe leningen. Bovendien heeft het concern bijna 900 miljoen gulden in kas. De acquisitie zou daarenboven passen in de strategie van het chemieconcern, dat heeft laten weten zich te willen concentreren op uitbreiding van de activiteiten in de farmaceutische hoek en in de coatings-divisie.

Een overname van Tioxide zou voor het Britse bedrijf in zekere zin ook een terugkeer naar zijn wortels betekenen. ICI kwam in 1926 tot stand door een fusie van vier grote chemische bedrijven in Groot-Brittannië, waaronder Nobel. Deze Nobel was een afsplitsing van het Zweedse chemieconcern Nobel, dat enkele jaren geleden fuseerde met Akzo.

Tioxide heeft vestigingen in zes Europese landen - maar niet in Nederland -, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Japan, Maleisië en Taiwan. Vooral de aanwezigheid in het Verre Oosten wordt door analisten als gunstig beschouwd voor Akzo Nobel, dat een versterking in die regio goed kan gebruiken.

Meer over