Timosjenko naar rechter over gasakkoord Oekraïne

Julia Timosjenko, voormalig premier van Oekraïne, heeft donderdag gezegd dat zij het deze week gesloten akkoord over gasleveranties tussen Moskou en Kiev door de rechter wil laten toetsen....

De voornaamste reden voor Timosjenko om het contract op zijn waarde te laten bekijken, ligt in de moeilijke situatie waarin Oekraïne in haar ogen is geraakt. Zij vreest onstabiele gasprijzen. In het akkoord staat dat Kiev aan Moskou een prijs van 95 dollar voor duizend kubieke meter aardgas betaalt. Dat is bijna het dubbele van de prijs die Oekraïne de Russen in 2005 betaalde: 50 dollar.

Tegelijkertijd is die 95 dollar stukken lager dan de 230 dollar die Moskou van de Oekraïeners heeft geëist. Om Kiev te dwingen de prijs van 230 dollar te accepteren, heeft Moskou begin deze week de gasleveranties aan de oud-Sovjetrepubliek drastisch verminderd.

Het gasakkoord heeft veel kritiek geoogst, omdat de betalingen door Kiev aan Moskou lopen via de onderneming RosUkrEnergo. Dat is een bedrijf dat voor de helft in handen is van Gazprombank (de bank van Gazprom) en voor de andere helft in bezit is van de Oostenrijkse Raiffeisen Zentralbank.

RosUkrEnergo maakt aan Moskou een bedrag van 230 dollar per duizend kubieke meter over. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is niet duidelijk gemaakt. Deze vreemde constructie van bedragen is gekozen om gezichtsverlies te voorkomen voor een van de partijen in deze internationaal gevoelige kwestie.

Timosjenko heeft het vooral op RosUkrEnergo gemunt. ‘We hebben een overeenkomst met een omvangrijke, volledig corrupte onderneming die de komende jaren de enige leverancier van gas aan Oekraïne zal zijn.’

In Kiev hebben velen het contract met vrees begroet. Vooral politici die zich opmaken voor de parlementsverkiezingen van eind maart zijn kritisch. Zij vrezen de gevolgen van de bijna twee keer zo hoge gasprijs voor de economie van Oekraïne.

Timosjenko kreeg eind 2004 en begin 2005 bekendheid tijdens de Oranjerevolutie op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad van Oekraïne. Zij vroeg toen samen met de latere president, Viktor Joesjenko, hun talloze aanhangers niet op te geven in hun strijd om een eerlijke verkiezingsuitslag. Joelia Timosjenko staat bekend als een van de radicaalste politici in Oekraïne.

Meer over