nieuws

Tik voor beurzen en bitcoin: Biden wil belasting vermogenswinst rijken verdubbelen

Ondanks de coronacrisis blijft het feest op de beurzen, maar de Amerikaanse president Joe Biden dreigt het miljardenbal nu te bederven. Hij zou het toptarief voor belasting op vermogenswinst van rijke particulieren bijna willen verdubbelen om de aanpak van de coronacrisis te betalen.

De New York Stock Exchange.  Beeld AP
De New York Stock Exchange.Beeld AP

De Amerikaanse beurzen reageerden geschrokken op het vooruitzicht dat rijke beleggers meer moeten gaan bijdragen. Op dit moment heft de federale regering bij Amerikanen met een inkomen boven de 1 miljoen dollar (829 duizend euro) 20 procent belasting op winsten die ze boeken met de verkoop van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, wil Biden dit tarief verhogen tot 39,6 procent.

In combinatie met de 3,8 procent belasting van toenmalig president Barack Obama (voor het zorgstelsel) komt het belastingtarief voor veel vermogende Amerikanen dan uit op 43,4 procent. Als de voorstellen worden aangenomen, zou het toptarief voor de belasting op vermogenswinsten hoger kunnen worden dan dat op inkomen uit werk.

De koersen op Wall Street slotend donderdag bijna een procent lager door de berichten. Biden kondigde eerder dit jaar een investeringspakket van ruim 2 biljoen dollar aan, onder meer bedoeld voor verbeterde infrastructuur en de vergroening van de Amerikaanse economie. Hij wil die plannen financieren met hogere belastingen. Democraten hekelen al tijden het feit dat de toptarieven voor belasting op vermogenswinst, kort gezegd geld dat je verdient met geld, lager zijn dan die voor salarissen of loon. Dit zou rijken voortrekken. Maar in conservatieve hoek worden lagere tarieven verdedigd. Dat zou onder meer investeringen in beginnende bedrijven stimuleren.

Niet alleen de aandelenkoersen kregen een tik, ook de cryptomunten gingen door Biden onderuit. De bitcoin noteerde vrijdag ruim onder de 50 duizend dollar, een verlies van 9 procent.

Meer over