NieuwsTiffany & Co

Tiffany &Co verliest strijd tegen Swatch, moet ruim 352 miljoen euro betalen

Tiffany & Co Beeld
Tiffany & Co

Aan een van de boeiendste bedrijfsruzies die voor een Nederlandse rechter werd uitgevochten is een einde gekomen. De Hoge Raad heeft beslist dat de beroemde Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co 400 miljoen Zwitserse franks (352miljoen euro) moet betalen aan de even zo beroemde Zwitserse horlogemaker Swatch. Het conflict tussen de twee heeft zeven jaar geduurd.

In 2007 was alles nog koek en ei tussen beide bedrijven. Ze maaken toen bekend een joint venture te beginnen waarin ze twintig jaar zouden samenwerken. Afgesproken werd dat Swatch de productie zou overnemen van de horloges die Tiffany &Co onder zijn eigen naam op de markt bracht. Die luxe polsklokjes moesten wel kunnen blijven wedijveren met de Rolexen en Patek Philippen die bij Tiffany’s in de virtrines liggen. Maar in 2010 verzuurde de relatie. De horloges die Swatch had ontworpen voldeden in de ogen van de Amerikanen niet aan hun kwaliteitseisen. De horloges misten klasse en elegantie. Een jaar later lag de joint venture in duigen.

Swatch en Tiffany &Co sleepten elkaar voor de rechter, bij wie elk van de ander een schadevergoeding verlangde van in de honderden miljoenen francs. Uiteindelijk kwam de zaak voor het Nederlandse Arbitrage Instituut (NAI). Daar trok Tiffany &Co aan het kortste eind.

Het gevecht verplaatste zich daarna naar de Hoge Raad, die nu heeft geoordeeld dat de Amerikanen contracttechnisch geen been hebben om op te staan. Dat is een tegenvaller voor Tiffany & Co: de boete is even hoog als de nettowinst die in 2017 werd behaald.

De advocaten van Swatch hebben nu de handen vrij voor een andere klus. De Zwitsers hebben zich de woede op de hals gehaald van Apple. De maker van de iPhone wil dat Swatch stopt met de reclameleus ‘Tick Different’. Die vinden de Amerikanen teveel lijken op hun bedrijfsslogan: ‘Think Different’.

Meer over