Tienduizenden mensen wachten nog op aanbod zorgverzekeraar

Veel bedrijven onderhandelen nog met zorgverzekeraars over een nieuwe collectieve verzekering voor hun werknemers. Daardoor hebben tienduizenden Nederlanders nog geen aanbod voor een dergelijke polis ontvangen....

Dat hebben woordvoerders van CZ en Achmea Zorg woensdag gemeld. Elke Nederlander had eigenlijk voor medio december een offerte moeten krijgen. Het nieuwe zorgverzekeringsstelsel gaat op 1 januari in.

Achmea verwacht de komende weken met nog ongeveer honderd bedrijven een contract te sluiten. Het gaat volgens de woordvoerder om grote koepels en brancheorganisaties, maar ook om kleine ondernemingen.

De offertes kunnen volgens Achmea pas de deur uit als een onderneming de knoop heeft doorgehakt. Veel bedrijven zoeken de verzekeraar die het beste en goedkoopste pakket biedt. Achmea heeft bijvoorbeeld een contract afgesloten met de sportkoepel NOC/NSF.

Om de verwarring compleet te maken, hebben sommige zorgverzekeraars polissen met voorlopige aanbiedingen naar hun verzekerden gestuurd, met als kanttekening dat de daarin genoemde premies nog kunnen wijzigen als gevolg van onderhandelingen tussen de verzekeraar en de werkgever van de verzekerden.

Maar ook als de juiste polis wel is verstuurd en ontvangen, zorgt de overgang naar het nieuwe zorgstelsel voor veel kopzorgen. Verzekeraars en informatiepunten bezwijken bijna onder de massale informatiebehoefte van veel Nederlanders.

Zij overstelpen hun zorgverzekeraar met vragen over het nieuwe zorgstelsel. Achmea krijgt wekelijks circa 144 duizend telefonische vragen, vergeleken met zestigduizend vorig jaar. Ook het internet wordt vaak gebruik om informatie in te winnen. ‘Veel mensen willen weten de offerte wel klopt,’ zegt een woordvoerder.

De website kiesbeter.nl, waar mensen informatie kunnen inwinnen over zorgverzekeringen, is sinds de oprichting begin december 800 duizend keer bezocht. Veel mensen hebben de internetpagina alleen nog maar vluchtig bekeken. Op de site, beheerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, kan onder meer naar de goedkoopste zorgverzekeraar worden gezocht.

Meer over