NieuwsAutoverkoop

Tesla haalt bijna zijn doel van 500 duizend geproduceerde auto’s

Tesla heeft zijn productie op orde. In 2020 werden 499.550 nieuwe auto’s geproduceerd. Dat is weliswaar net iets onder de verwachting van oprichter Elon Musk aan het begin van het jaar nog voor de uitbraak van de coronapandemie, maar hoger dan analisten hadden voorspeld.

Een Tesla Model 3 wordt in elkaar gesleuteld.  Beeld Getty Images
Een Tesla Model 3 wordt in elkaar gesleuteld.Beeld Getty Images

Vooral in het laatste kwartaal gingen de verkopen snel. Tesla leverde tussen oktober en december ruim 180 duizend auto’s af, waardoor over het hele jaar gemeten de productie met 36 procent steeg.

Vanwege corona moest de fabriek in Fremont in de staat Californië in het voorjaar enige tijd worden stilgelegd. Musk stelde daarna alles in het werk om het productiedoel van 500 duizend auto’s in 2020 toch te halen. Kopers werden in de laatste weken zelfs overgehaald met gratis software voor een soort automatische piloot die het mogelijk maakt dat de auto zelf stuurt ter waarde van de 10 duizend dollar. In een reactie noemde Musk de productie van een half miljoen auto’s een belangrijke mijlpaal. ‘We zijn er heel trots op. Toen we ooit met Tesla begonnen, schatten we de kans om te overleven in op hoogstens 10 procent.’ Tesla is inmiddels ook begonnen met de productie van zijn model Y in een nieuwe fabriek in het Chinese Shanghai.

Het aandeel Tesla ging in 2020 zeven keer over de kop. Hierdoor steeg de beurswaarde van het concern naar bijna 700 miljard dollar. Musk, die 20 procent van de aandelen heeft, werd hierdoor na Jeff Bezos van Amazon op papier de rijkste man van de wereld. Tesla is qua beurswaarde nu meer waard dan de negen grootste concurrenten samen die bij elkaar zo’n 50 miljoen auto’s (honderd keer zoveel) produceren.

De beurswaarde van Toyota is 210 miljard dollar en die van Volkswagen 84 miljard. In 2019 lag hun productie nog elk boven de 10 miljoen stuks. Door de pandemie valt dat vermoedelijk in 2020 zo’n 10 tot 20 procent lager uit. De wereldwijde autoverkopen in 2020 daalden volgens schattingen van 80 naar 68 miljoen stuks. Vergeleken met de twee grootste Amerikaanse concurrenten General Motors en Ford is Tesla twaalf en vijftien keer zoveel waard.

Tesla kwam nog niet met winstcijfers. In het derde kwartaal van vorig jaar sloot Tesla overigens voor de vijfde keer op rij een kwartaal met winst af. Tesla verdient zijn geld voornamelijk met de verkoop van emissierechten aan branchegenoten die nog niet aan uitstootnormen voldoen in regio’s als Europa en Californië. Het is de vraag of Tesla nu ook als autoproducent winstgevend zal zijn. Tesla’s concurrenten zijn allemaal van plan de komende jaren een overvloed van elektrische modellen op de markt te brengen. Dat noopt Tesla ook goedkopere modellen te lanceren. Musk wil in 2023 een elektrisch voertuig van nog geen 25 duizend dollar op de markt hebben. De goedkoopste Tesla’s kostten nu nog bijna het dubbele.

Tweedehands auto's gewild

In tegenstelling tot nieuwe personenauto’s zat de verkoop van tweedehands auto’s in crisisjaar 2020 in de lift. In Nederland zijn daardoor voor het eerst meer dan 2 miljoen occasions verkocht in één jaar tijd, meldden dataleverancier RDC en branchevereniging Bovag.

Volgens Bovag was de behoefte onder Nederlanders aan persoonlijke vervoersmiddelen groot. Reizen met het openbaar vervoer werd immers afgeraden, om zo besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. Dat leidde tot een stijging van de occasionverkopen met 2,8 procent tot een totaal van 2.025.309 auto’s. Elektrische modellen zijn goed voor iets meer dan 1 procent van alle verkochte tweedehands auto’s in de vakhandel. Ten opzichte van 2019 verdubbelde hun aantal wel, tot ruim 14 duizend stuks.

Meer over