Nieuws

Tesla boekt voor het eerst jaarwinst, maar niet (alleen) met de verkoop van ‘schone’ auto’s

Tesla heeft voor het eerst sinds de oprichting van het bedrijf in 2003 een volledig boekjaar afgesloten met winst. Omgerekend werd een kleine 600 miljoen euro in de boeken bijgeschreven.

De superfabriek van Tesla in Shanghai.  Beeld Barcroft Media via Getty Images
De superfabriek van Tesla in Shanghai.Beeld Barcroft Media via Getty Images

De winst wordt echter nog niet behaald op de bouw en verkoop van elektrische auto’s, maar is te danken aan de verkoop van CO2-emissierechten aan andere autofabrikanten. Dit leverde het Amerikaanse concern omgerekend 1,3 miljard euro op. Onder meer Fiat koopt emissierechten van Tesla, om te voorkomen dat de Italiaanse autofabrikant in Europa hoge klimaatboetes krijgt opgelegd.

Fiat heeft de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd in elektrische en hybride modellen, waardoor de CO2-uitstoot van het merk te hoog is. Fabrikanten mogen dit teveel volgens de Europese regels afkopen bij fabrikanten die onder de norm blijven. Auto’s van Tesla zijn volledig elektrisch en stoten daardoor op papier geen CO2 uit. De aflaat van de bestaande auto-industrie leidde ertoe dat Tesla niet opnieuw rode cijfers schreef.

Het concern van Elon Musk produceerde afgelopen jaar bijna een half miljoen auto’s, een aantal dat overigens al bekend was. Hoewel Tesla lange tijd het alleenrecht had, is het marktaandeel met name in Europa afgelopen jaar sterk gedaald, doordat fabrikanten als Volkswagen, Renault en Kia in grotere aantallen e-auto’s zijn gaan bouwen en verkopen.

Ook in absoluut aantal nam het aantal verkochte Tesla’s in Europa af. Tesla heeft hier maar een aantal maanden de eerste plaats bezet wat betreft aantal verkochte e-auto’s en staat nu op plaats drie, onder Renault en Volkswagen.

Elektrische vrachtwagens

Tesla, dat ruim 19 miljard dollar in kas heeft, is echter bezig met een enorm investeringsprogramma. In de buurt van Berlijn wordt later dit jaar de eerste Europese fabriek geopend. Daar zal onder meer het nieuwe model Y worden geproduceerd, een compacte SUV.

De fabriek in Grünheide, waar naar verwachting ruim 12 duizend mensen komen te werken, zal ook accu’s gaan bouwen, waar in Europa een tekort aan is; Aziaten beheersen deze markt. In eigen land is Tesla bezig met het bouwen van een fabriek in Texas voor elektrische vrachtwagens en pick-up trucks.

Meer over