Telefoonplan kabelaars geeft KPN een tik

Beleggen is vooruitzien. De winkelverkopen waren in de VS vorige maand veel beter dan verwacht. Maar beleggers zijn dan niet blij met omzet en winst, maar wel bang voor de ergst denkbare vervolgstap, een renteverhoging om de consumptiedrift af te remmen....

Stipt om half drie sloeg de rente-angst toe. Op dat moment publiceerden de Amerikanen de cijfers over de detailhandelsverkopen. De toonaangevende index voor de aandelenhandel, de AEX, sloot dinsdag 4,83 punten lager op 582,76. De Midkap-index voor kleinere binnenlandse fondsen verloor 1,68 punt op 640,93.

De daling van de AEX met 0,82 procent was illustratief voor de aandelenbeurzen in Europa. De Engelse FTSE-index verloor 0,92 procent, de Duitse DAX 0,83 en de Franse CAC40 0,41 procent. De Spaanse IBEX35 sprong uit de band met 1,41 procent verlies. De dalingen waren overigens niet geheel te wijten aan de winkelverkopen in de VS. Eerder op de dag was de Japanse Nikkei-index al gesloten met 0,74 procent verlies. In Hong Kong was de Hang Seng-index 0,41 procent lager gesloten.

De rentevrees en het belastingplan van de Nederlandse regering gaven de financiële waarden tikjes. De gevreesde hogere rente beperkt de leningen die banken verstrekken en het belastingplan beperkt de lucratieve oudedagsregelingen die banken aanbieden. ING zakte 1,05 procent weg op 51,65 euro. ABN Amro verloor 0,88 procent op 22,45 euro. Aegon wist zich echter te handhaven en steeg 0,8 procent naar 82,10 euro.

KPN kreeg de hardste klap. Het telecomaandeel daalde 3,59 procent naar 44,30. Een directe aanleiding voor de koersval was niet voorhanden. 'Het plan van de groep kabelbedrijven om met de kabels een telefoonconcurrent te starten, lijkt KPN parten te spelen. Maar dan nog gaat het om een winstbedreiging op de lange termijn', zegt een handelaar.

Het beleggingsfonds Intereffekt Japanse warrants trok de aandacht. In het laatste kwartier steeg het aandeel liefst 11 procent. 'Misschien weet iemand iets wat niemand anders weet, maar dit roept alleen maar vragen op', zegt een handelaar.

Meer over