‘Telefónica aast opnieuw op KPN'

De Spaanse telefoonmaatschappij Telefónica heeft opnieuw haar zinnen gezet op KPN. Dat meldt The Wall Street Journaal maandag...

ANP

De krant baseert zich op anonieme bronnen. Bestuurders van Telefónica en KPN hebben enige tijd geleden de eerste aanzet tot de besprekingen gegeven. Momenteel zijn beide telecombedrijven bezig teams samen te stellen die eventueel met de onderhandelingen kunnen beginnen. Het bod van 20 miljard euro ligt 15 procent boven de beurswaarde van KPN eind vorige week.

Een woordvoerder van Telefónica ontkent in reactie dat er gesprekken met KPN gaande zijn. KPN beperkt zich tot de mededeling dat het ‘nooit reageert op geruchten’.

In de loop van de maandagochtend scherpte het Nederlandse telecomconcern zijn reactie echter aan. ‘Wij zijn het intern nagegaan, maar voor zover we weten zijn we niet door Telefónica benaderd’, aldus een woordvoerder.

Het aandeel KPN schoot op het Damrak na opening van de beurs omhoog. Na een half uur handel stond KPN op 7,71 euro, 3,4 procent meer dan de slotkoers van vrijdag.

In het voorjaar van 2000 ketsten fusiebesprekingen tussen de twee concerns af. Na zes weken onderhandelen stemden negen van de twintig leden van de raad van commissarissen van Telefónica tegen de fusie. Zij vonden het belang van de Nederlandse staat in KPN, destijds 43 procent, te groot. Het Nederlandse telecomconcern zag hierin te weinig steun en haakte af. Momenteel heeft de Nederlandse staat nog een aandeel van 20 procent in KPN.

Analisten reageren enigszins terughoudend op het bericht. Petercam begrijpt de belangstelling van Telefónica wel. De Spanjaarden zijn is zwak of niet vertegenwoordigd in KPN's kernlanden Nederland, België en Duitsland. Maar voor aandeelhouders zijn de belangrijke spelers in die landen (France Télécom, Deutsche Telekom en O2) interessanter, omdat ze tot een hoger bod in staat zijn. Ook Fortis vindt het bod aan de lage kant.

Na een aantal rustige jaren komt de telecomsector weer in beweging. De grotere Europese telecomconcerns speuren vooral in buurlanden naar overnamekandidaten. Zo nam France Télécom in juli voor 6,4 miljard euro in Spanje een aanbieder van mobiele telefonie (Amena) over. Deutsche Telekom staakte in augustus onderhandelingen met KPN om gezamenlijk het Britse O2 (mobiele telefonie) in te lijven.

Telefónica lijkt zich ook weer meer op Europa te richten. Na het uiteenspatten van de ICT-bel vijf jaar geleden leunde het Spaanse concern vooral op zijn activiteiten in Latijns-Amerika, die goed waren voor meer dan de helft van de omzet, en op inkomsten uit mobiele telefonie.

Meer over