NieuwsTata Steel

Tata verloor 150 miljoen op de vooravond van corona, blijkt uit cijfers laatste kwartaal 2019

Het Indiase staalconcern Tata heeft in het laatste kwartaal van het boekjaar 2019/20 een nettoverlies geleden van bijna 150 miljoen euro. Dit blijkt uit de maandag gepubliceerde cijfers. 

Een fabriek van het staalconcern Tata in Jamshedpur, India.Beeld Bloomberg via Getty Images

Die cijfers waren al vorige week donderdag verwacht. Het bedrijf erkent dat het Britse dochterbedrijf te lijden heeft onder de problemen om aan de liquiditeitsvereisten te voldoen, zo meldt persbureau Bloomberg.

Het laatste kwartaal liep tot 31 maart toen de coronacrisis in Europa nog maar net voelbaar was en in India nog moest beginnen. In hetzelfde kwartaal van het boekjaar 2018/19 werd er nog een winst geboekt van 300 miljoen euro. Volgens analisten van Bloomberg is het verlies groter dan verwacht. Die hadden een verlies voorzien van 11 miljoen euro in het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar. Voor het hele boekjaar 2019/220 kwam de winst uit op iets meer dan 275 miljoen euro tegen 1,1 miljard in het vorige boekjaar. De omzet daalde met ruim 11 procent.

Oorzaken zijn volgens het concern de verminderde vraag naar staal in India – met name door lagere autoverkopen – in 2019 en de mislukte poging om de Europese staalactiviteiten in Nederland en Groot-Brittannië samen te voegen met het Duitse ThyssenKrupp. Desondanks krijgen aandeelhouders nog een dividenduitkering van 10 roepie per aandeel. Tata zegt dat in het lopende kwartaal alle staalactiviteiten deels zijn stilgelegd vanwege corona. ‘En dat zal van invloed zijn op de verkopen.’

Bestuursvoorzitter (ceo) T.V. Narendran van Tata Steel noemde het boekjaar 1990/2020 een uitdagend jaar – met name door de krimp van de auto-industrie in India en de uitbraak van covid-19 vlak voor het einde. ‘Dat laatste maakt besparingen noodzakelijk.’ In Europa werd in het laatste kwartaal van het boekjaar (het eerste kwartaal van 2020) nog een positief operationeel resultaat (Ebitda, brutowinst) geboekt van 8 miljoen euro. Over het lopende eerste kwartaal van het boekjaar 2020/21 zegt Narendran rekening te houden met een sterke daling van volumes, maar constateert dat er ook tekenen van een herstel te zien zijn. De financiële topman Koushik Chatterjee meldde dat gezien de zorgelijke situatie rond covid-19 alles in het werk wordt gesteld om de liquiditeitspositie op peil te houden. Dat wordt onder meer gedaan door investeringen te verminderen en uitgaven terug te brengen.

Bij de Nederlandse vestiging in IJmuiden werd maandag opnieuw gestaakt. Dit keer legden mensen van de onderhoudsdienst het werk neer. Zondag staakte het havenpersoneel. De vakbonden gaan dinsdag weer met de directie om tafel zitten.

Meer over