Tariefsverhogingen bij NS vallen slecht in Tweede Kamer

De voltallige Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de tariefsverhogingen die de Nederlandse Spoorwegen hebben aangekondigd. Vooral de prijsstijging van 6 procent in de spits en de beperkingen voor de OV-kaarthouders, jongeren en 65-plussers vallen slecht....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Kamer had veel kritiek op het beleid van Jorritsma. Ze presteert te weinig op het gebied van de filebestrijding en het openbaar vervoer. En ze is te voortvarend met concurrentie op het spoor. Zo liet ze de maatschappij Lovers toe op het intercitynet van de NS, terwijl ze vijf dagen eerder nog had gezegd dat ze pas concurrentie op het kernnet zou toelaten als alle gevolgen waren onderzocht. De kamerleden Van Gijzel (PvdA), Reitsma (CDA), Rosenmöller (GroenLinks), Poppe (SP) en Stellingwerf (RPF) nemen haar dat zeer kwalijk. 'Ons is een kunstje geflikt', zei Van Gijzel.

Alle partijen willen dat het kabinet tijdig zorgt voor openbaar vervoer in nieuwbouwwijken. Jorritsma wil een aantal bus- en tramlijnen later aanleggen, maar krijgt daarvoor geen toestemming.

De meeste kritiek van de Kamer was gisteren voor de NS. De Kamer pikt de prijsverhogingen niet. Jorritsma moet met de NS gaan onderhandelen om ze ongedaan te maken, of ten minste de scherpste randjes ervan af te halen.

Links en rechts zijn boos op de NS omdat het duurdere kaartje vooral spitsreizigers treft. 'Wij proberen de mensen in de spits uit de auto en in de trein te krijgen, en de NS jaagt ze weer terug', zei Rosenmöller. Van Gijzel (PvdA) vindt dat Jorritsma de NS 'op hun donder moet geven', en Van 't Riet noemde de verhoging 'gewoon onbehoorlijk'. De VVD'er Blaauw sprak van een 'tegendraadse' verhoging.

De minister kan de NS niet dwingen de tarieven te verlagen. De Spoorwegen zijn vrij in hun prijsbeleid. Maar bij de verzelfstandiging van de NS is wel bepaald dat de tarieven beperkt stijgen. 4 Procent is als maximum genoemd. Als de NS kunnen aantonen dat de prijzen nog meer omhoog moeten, kan de overheid die verhoging afkopen.

Jorritsma laat de Kamer vandaag weten of ze bereid is naar de NS te stappen. Ze liet blijken er weinig in te zien. De minister heeft helemaal geen zin om de tariefsverhoging af te kopen, bleek uit haar hoofdschuddende reactie toen die oplossing werd gesuggereerd.

Meer over