T-mobile mag doorgaan met muziek laten streamen buiten databundel, oordeelt ACM

T-Mobile mag door blijven gaan met het aanbieden van internetabonnementen waarbij het streamen van muziek niet ten koste gaat van de databundel. De provider handelt niet in strijd met Europese wetgeving, oordeelt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) na een bezwaar van privacy-organisatie Bits of Freedom.

Rens Blom
null Beeld anp
Beeld anp

De 'Datavrije Muziek'-dienst van T-Mobile is al sinds de introductie in 2016 onderwerp van discussie. Dat komt omdat T-Mobile het internetverbruik van muziekstreamingdiensten als Spotify niet in rekening brengt op de databundel van haar klanten, waardoor klanten met geselecteerde abonnementen als het ware kosteloos naar muziek kunnen luisteren. Leuk voor T-Mobile-gebruikers en goede reclame voor streamingdiensten, alleen: die moeten wel aan T-Mobiles voorwaarden voldoen. Is dat niet het geval, dan telt het verbruikte internet wél voor de databundel. En dat staat haaks op de regels voor netneutraliteit, waarin geregeld is dat providers al het dataverkeer gelijk moeten behandelen.

De ACM oordeelde daarom eerder dat T-Mobile moest stoppen met Datavrije Muziek, maar werd teruggefloten door de rechter. Dat was tegen het zere been van Bits of Freedom. De privacy-organisatie vroeg toezichthouder ACM nogmaals naar de dienst te kijken omdat T-Mobile de netneutraliteitregels zou schenden. Maar in september kreeg T-Mobile opnieuw gelijk, waarop Bits of Freedom bezwaar aantekende bij de ACM. Die oordeelt nu weer dat T-Mobile binnen de grenzen van de Europese netneutraliteit-wetgeving opereert en door mag blijven gaan met het aanbieden van de Datavrije Muziek-dienst. Voor klanten die in aanmerking komen voor Datavrije Muziek verandert er dus niets, benadrukt een woordvoerder van T-Mobile. Of er straks bijvoorbeeld ook videodiensten als Netflix bekeken kunnen worden zonder dat het ten koste gaat van de databundel, wil de provider uit concurrentieoverwegingen niet zeggen.

'Kortzichtig'

Rejo Zenger laat namens Bits of Freedom weten het besluit van de ACM 'kortzichtig' te vinden. 'Het is voor de gebruiker fijn om naar muziek te luisteren zonder dat het data kost, maar dat is op de korte termijn. Op de lange termijn remmen dit soorten initiatieven van providers de concurrentie en zo innovatie in Europa'. Waarom? 'Nieuwe diensten die niet aan de voorwaarden van providers voldoen en dus niet onder de datavrije vlag vallen, zijn voor de consument minder aantrekkelijk om uit te proberen. Want die zijn geneigd om te gebruik te blijven maken van bestaande, datavrije diensten.' Bits of Freedom noemt dat oneerlijk voordeel, waardoor nieuwkomers geen gelijke kans krijgen om klanten voor zich te winnen.

De privacy-organisatie wil dat T-Mobile op de vingers getikt wordt over de Datavrije Muziek-voorwaarden of dat de Europese netneutraliteit-regels worden aangescherpt. Zenger: 'Naar aanleiding van het oordeel van de ACM gaan we waarschijnlijk een rechtszaak starten. We kijken of we dat alleen gaan doen of in samenwerking met andere Europese partijen die zich ook inzetten voor netneutraliteit.' Of de rechtszaak in Nederland of op EU-grond - in Brussel dus - gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk. T-Mobile ziet een eventuele rechtszaak in ieder geval met vertrouwen tegemoet, zegt de woordvoerder. 'Er is nu voor de derde keer dezelfde uitspraak gedaan, wat moet er een volgende keer veranderen?'

Meer over