Suriname gaat staatsbanken privatiseren

De Surinaamse regering gaat twee staatsbanken privatiseren. De aandelen die de staat heeft in de Hakrinbank en de Landbouwbank, komen op de Surinaamse markt. Dat hebben het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname woensdag bekendgemaakt.

De privatisering heeft onder andere als doel de staatsschuld te verkleinen. Geld dat daarmee vrijkomt, kan worden geïnvesteerd in de sociale sector. De privatisering is ook bedoeld om Surinamers meer mogelijkheden te geven te gaan beleggen. De kapitaalmarkt in Suriname is nog nauwelijks ontwikkeld.

Negen banken
Suriname is voor 100 procent eigenaar van de Landbouwbank en heeft bij de Hakrinbank 51 procent van de aandelen in handen. Ook in andere Surinaamse banken heeft de Surinaamse regering nog aandelen. In totaal zijn er negen banken in Suriname.

Directeur Djaienti Hindori van de Landbouwbank juicht de privatisering zeer toe. Ze gaat ervan uit dat door de verkoop van de aandelen extra geld vrijkomt waarmee ze de bank meer concurrerend kan maken.

Het besluit om te privatiseren past ook in het streven van de regering-Bouterse om als overheid niet zelf actief te zijn in dienstverlening die beter door het bedrijfsleven gedaan kan worden.

Privatisering
Na deze privatisering van financiële bedrijven zal de regering ook andere staatsbedrijven gaan privatiseren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om agrarische bedrijven. Ook het waterleiding- en elektriciteitsbedrijf zijn in staatshanden.

Meer over