Supermarktconcerns leveren in

AMSTERDAM (ANP) - De Europese supermarktsector moest vrijdag inleveren na een winstwaarschuwing van Delhaize. Het nieuws van het Belgische supermarktconcern kwam bovenop slechte bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten van onder meer de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

,,Tot tien uur donderdagavond zag het er in de VS schitterend uit, maar nabeurs werd het rigoureus onderuit gehaald'', zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Hij noemde behalve Merrill Lynch, ook de cijfers van internetbedrijf Google, softwarebedrijf Microsoft en chipproducent AMD als tegenvallers. De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, daalde 3,75 punten ofwel 1 procent tot 388,95 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen stond 0,6 procent lager op 538,34 punten. De grote Europese beurzen van Londen en Parijs stonden vlak, in Frankfurt noteerde de index een winst van 0,4 procent.

Teruglopende consumentenuitgaven in de Verenigde Staten en Europa waren voor Delhaize reden om de winstwaarschuwing af te geven. Volgens het bedrijf veranderen consumenten hun uitgavenpatroon door de gestegen olie- en voedselprijzen.

Delhaize

De koers van Delhaize ging in Brussel meer dan 16 procent onderuit en ook andere Europese voedings- en supermarktconcerns moesten inleveren. In Parijs verloren Carrefour en Danone, respectievelijk 2,9 en 3,1 procent. In Frankfurt daalde Metro, de grootste Duitse retailer, met 1,9 procent. Het Britse Tesco moest in Londen 3,3 procent terug.

In de AEX ging Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, hard onderuit met een min van 6,6 procent. Volgens Zwaneveld was deze relatief sterke reactie te wijten aan het feit dat Ahold net als Delhaize veel activiteiten in de VS heeft.

Sligro

Ook retailbedrijf Sligro ging achteruit. Zakenbank SNS Securities had vrijdagochtend zijn beleggingsadvies voor het bedrijf verlaagd. Analisten van de bank concludeerden uit donderdag gepubliceerde resultaten dat de winstgevendheid van de groothandelstak van het bedrijf onder druk staat. Het aandeel noteerde 3,7 procent lager.

In de MidKap-index noteerde bouwbedrijf Heijmans 1 procent hoger, na een adviesverhoging van de Belgische bank KBC. Kabelbedrijf Draka, dat donderdag al 11,4 procent had gewonnen, stond weer bovenin de index met een plus van 1,1 procent.

Beter Bed

Voorbeurs had het lokaal verhandelde Beter Bed zijn winstverwachting voor 2008 neerwaarts bijgesteld. Het bedrijf zei ook dat de omzet in het eerste halfjaar met 4 procent is gegroeid. Het aandeel noteerde 5,9 procent lager.

Biotechnologiebedrijf Pharming kwam voorbeurs met resultaten. Hieruit bleek dat de verliezen in het eerste halfjaar verder zijn opgelopen. Het bedrijf is in afwachting van goedkeuring voor een geneesmiddel tegen acute zwellingen, Rhucin. De financieel directeur van het bedrijf zei in een toelichting binnen twee jaar goedkeuring te verwachten en dat als deze niet komt nieuw kapitaal zal moeten worden aangetrokken. Het aandeel opende lager, trok na de toelichting aan, maar noteerde tegen het middaguur weer een min van 4,9 procent.

Olieprijs

De olieprijs noteerde, na sinds dinsdag meer dan 12 procent te zijn gedaald, weer iets hoger. Met een stijging van 1,6 procent, kostte een vat ruwe olie uit het westen van de Amerikaanse staat Texas 131,35 dollar.

Onder de slechte stemming op de aandelenmarkten, herstelden de staatobligaties licht van eerdere verliezen. De Duitse bundfuture noteerde 0,2 procent lager op 111,66.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5855 dollar. Donderdag bij het slot van de handel in Europa was de euro 1,5860 dollar waard.

Meer over