Superbelegger Buffett: 'Niets doen is intelligent gedrag'

Warren Buffett is de beste belegger aller tijden. Wat hij aanraakt, verandert in goud. Woensdag maakte Buffett bekend eenvijfde deel van de wereldvoorraad zilver te hebben opgekocht....

PETER DE WAARD

WARREN Buffett (66) doet één grote investering per jaar. Het ene jaar stapt hij in Coca Cola, het andere jaar koopt hij een belang in Walt Disney. Elke keer houdt hij de aandelen jarenlang vast in de overtuiging dat de winst uiteindelijk vanzelf komt.

Geduld is zijn beste eigenschap. 'Niets doen komt ons voor als intelligent gedrag', schreef hij droogjes in het laatste jaarverslag van zijn fonds. Hiermee onderscheidt hij zich van die andere superbelegger, George Soros, die vooral uit is op snelle en spectaculaire winsten waarbij hij grote risico's niet schuwt.

Buffett haat risico's. Tientallen jaren geleden investeerde hij honderden miljoenen dollars in aandelen Gillette. Hij heeft de aandelen nog altijd. 'Het is heerlijk om naar bed te gaan in de wetenschap dat de volgende morgen opnieuw 2,5 miljard mannen in de wereld zich moeten scheren.' Om een andere reden - mensen lezen 's morgens ook een krant - houdt hij al sinds mensenheugenis een belang van 15 procent in The Washington Post.

In oktober vorig jaar liet hij weten voor twee miljard dollar obligaties met een lange looptijd te hebben gekocht. Buffett lijkt te speculeren op een periode van deflatie en dalende rente, wat de waarde van obligaties doet stijgen.

Nog geen zes maanden later blijkt Buffett een aantal pakhuizen vol zilver te hebben. Edelmetaal is de beste investering in een periode van toenemende inflatie. Beleggers vragen zich wanhopig af wat Buffett nu beweegt. 'Vindt hij aandelen soms te duur?'

Als jongetje in Omaha, Nebraska weet Warren Buffett wat hij wil worden: rijk, érg rijk. Op zijn zesde jaar koopt hij voor een kwart dollar een doos met zes blikjes Coca Cola. Langs de straat verkoopt hij de blikjes voor vijf dollarcent per stuk. Op zijn elfde jaar haalt hij een winst van vijf dollar met de verkoop van drie aandelen van een energiebedrijf. Voor zijn dertigste jaar is hij miljonair.

Later neemt hij het oude textielconcern Berkshire Hathaway over dat hij omvormt tot beleggingsfonds annex rampenverzekeraar. Het fonds valt op door vrijwel elk jaar een hoger rendement te halen dan de beursindex. Sinds 1956 bedraagt het gemiddeld jaarrendement van het fonds 23,8 procent. Dat is 13 procentpunt meer dan de Standard & Poors-index. Wie in 1956 tienduizend dollar zou hebben gestoken in het fonds, zou nu meer dan 100 miljoen hebben bezeten.

Buffett is uiteraard zelf grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op 21 miljard dollar (ruim 40 miljard gulden). Daarmee is hij volgens het blad Forbes na zijn grote vriend Bill Gates de rijkste Amerikaan.

De meest succesvolle belegging van Buffett is die in het mediaconcern Capital Cities/ABC. Hij koopt de aandelen in 1985 voor 345 miljoen dollar. Tien jaar later krijgt hij 2,3 miljard dollar terug nadat Walt Disney op zijn advies het bedrijf via een openbaar bod overneemt. Ook bij de overname van Salomon Brothers door Travellers speelt grootaandeelhouder Buffett een beslissende rol.

Buffett woont nog steeds in de woning in Omaha die hij in 1958 voor 31 duizend dollar kocht. Jaarlijks kent hij zichzelf een salaris van 100 duizend dollar toe.

Verder gebruikt hij geld alleen om zijn succes te kunnen meten. 'Ik ben niet uit op geld. Ik heb er alleen plezier in om het te verdienen.' Ooit maakte Buffett een excursie door het befaamde kasteel San Simeon van de mediamagnaat William Randolph Hearst. Buffett werd ongeduldig toen de gids uitvoerig vertelde over de uitvoerige rijkdommen. 'Vertel maar niet verder hoe hij zijn geld uitgaf. Ik wil weten hoe hij het verdiende.'

Buffett is wars van nieuwlichterij. Een computer heeft hij niet. 'Ik ben zelf de computer.' Van beleggingswetenschap over optieprijzen en portefeuille-theorie wil hij niets weten. 'We zoeken activiteiten waarvan we overtuigd zijn dat ze in de komende tien of twintig jaar vrijwel zeker winst zal opleveren.' Heel beleggend Amerika wil weten welke dat zijn. Veel Amerikanen zijn alleen maar aandeelhouder in Berkshire Hathaway, omdat ze dan elk jaar de aandeelhoudersvergadering kunnen bezoeken en Buffett in levende lijve kunnen zien. Zijn woorden worden op een goudschaaltje gewogen. Buffettologie is in de VS een even eerbiedwaardig fenomeen als Greenspanologie.

Buffett zegt het moeilijk te vinden om honderden keren per jaar een goede beleggingsbeslissing te nemen. Daarom is één idee per jaar genoeg. In 1998 heeft hij gekozen voor een investering in zilver; vermoedelijk omdat hij verwacht dat zilver nu ondergewaardeerd is en op termijn in prijs zal stijgen.

Niemand verwacht een herhaling van het drama van de jaren zeventig toen de gebroeders Hunt de prijzen op de zilvermarkt opdreven met grote aankopen. Zij staken zich hiervoor diep in de schulden. Niet alleen heeft Buffett slechts een tiende deel van de voorraad die de Hunts kochten, ook is hij vele tientallen keren rijker. Van zijn vermogen zit nu slechts 2 procent in zilver.

Peter de Waard

Meer over