Super Mario heeft zijn magie verloren, Amerikaanse minister wint eerste slag in valuta-oorlog

Peter de Waard
Steve Mnuchin Beeld getty
Steve MnuchinBeeld getty

Winnaar

Valuta-oorlogen worden niet met wapens beslecht zoals echte oorlogen. Ze worden ook niet met verbaal geweld gevoerd zoals de handelsoorlog die de huidige Amerikaanse president Trump nu ontketent tegen China, Mexico en Europa. Ze vinden tussen de regels plaats. Met kleine grimassen op het gezicht, handgebaren, knipperende ogen en stiltes worden in een speech vol algemeenheden de financiële markten bewerkt. Daar bestuderen speculanten de klemtonen van financiële autoriteiten als choreografen de bewegingen van een danser.

Dat vereist subtiliteit en is niets voor een rouwdouwer als Donald Trump. Maar zijn minister van Financiën Steve Mnuchin beheerst de kunst al aardig. Hij is er binnen een jaar in geslaagd de koers van de dollar een stuk naar beneden te orkestreren ten faveure van de concurrentiepositie van de Amerikaanse bedrijven.

Toen Trump vorig jaar werd gekozen ging iedereen er nog van uit dat de euro binnenkort minder waard zou zijn dan één dollar. Nu moet voor één euro 1,25 dollar worden betaald. Mnuchin zei deze week in Davos dat 'een zwakke dollar goed was voor de Amerikaanse economie en handel'. Met deze open deur wist hij de valutastrijd naar zijn hand te zetten en verloor de dollar nog iets meer, net als een dag later met de opmerking dat 'de dollarkoers hem eigenlijk niet interesseert'.

Verliezer

Mario Draghi wist tot voor kort altijd de financiële markten naar zijn hand te zetten. De onverstoorbare Italiaan dankte daar de bijnaam 'Super Mario' aan. Als hij sprak luisterde de financiële goegemeente. Forbes zette hem in de toptien van machtigste mannen in de wereld. Concurrent Fortune noemde hem ooit de op één na grootste leider in de wereld. In 2012 - één jaar na zijn benoeming - wist hij te voorkomen dat de eurozone ten onder zou gaan met de opmerking dat de ECB klaarstond om 'binnen haar mandaat alles te doen wat nodig is om de euro te redden'. 'En geloof mij. Dat zal genoeg zijn.' De speculanten die de muntunie wilden opblazen, krabbelden onmiddellijk terug. Deze week wachtte hem een simpeler klus. Donderdag moest hij Mnuchin wat tegengas geven en ervoor zorgen dat de koers van de euro niet nog verder zou oplopen. Formeel is een lage eurokoers geen beleidsdoel van de ECB, maar een sterke euro maakt import goedkoper en drukt daardoor de prijzen van importproducten in de EU omlaag. Dat betekent weer lage inflatie en het opkrikken daarvan is wél een ECB-doel. Maar Draghi's missie mislukte jammerlijk. Hij wilde het wel zeggen, maar zijn lichaamstaal hielp hem dit keer niet. Tijdens zijn persconferentie steeg de koers van de euro, terwijl die had moeten dalen. Super Mario heeft zijn magie verloren.

Steve Mnuchin

Minister VS

Handige strijder in de valuta-oorlog

Mario Dragi, president van de Europese Centrale Bank Beeld EPA
Mario Dragi, president van de Europese Centrale BankBeeld EPA

Mario Draghi

President ECB

'Super Mario' heeft zijn magie verloren

Meer over