Sukkelende pers gered met 'paracetamolletje'

Minister Plasterk voelt weinig voor internetheffing...

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Bart Dirks

Den Haag Minister Plasterk van Cultuur heeft grote aarzelingen bij een tijdelijke heffing op internetaansluitingen, waardoor dagbladen kunnen innoveren. Als er al extra geld nodig is voor de kranten, dan kan dat volgens Plasterk ook via de algemene middelen of inkomsten van de STER-reclames.

Het voorstel kwam dinsdag van de commissie onder leiding van voormalig CDA-politicus Elco Brinkman die de innovatiekansen en de toekomst van de gedrukte pers heeft onderzocht. ‘We moeten weg van het idee dat nieuwe media gratis zijn. Dat is roofbouw op de kranten, die kosten hebben gemaakt om het nieuws te vergaren. De kern is dat je er iets voor over moet hebben.’

Een internetheffing van 2 euro per huishouden zou 12 miljoen euro opleveren, aldus Brinkman. Maar Plasterk denkt dat de 8 miljoen die hij al beschikbaar stelde, wellicht voldoende is.

Journalistenvereniging NVJ is enthousiast over een internetheffing, internetprovider Ziggo vindt het idee ‘volslagen onzinnig’.

Brinkman wil barrières slechten zodat kranten en (publieke) omroepen meer kunnen samenwerken. Ook moeten uitgevers samen de distributie kunnen aanpakken, waardoor de bezorging, een van de grootste kostenposten van kranten, goedkoper wordt. Nu verbiedt de mededingingswet samenwerking. Brinkman adviseert verder de programmagegevens van tv-zenders gratis beschikbaar te stellen aan de kranten. Die kunnen dan zelf tv-gidsen maken.

Ook moet worden onderzocht of de STER-reclames de inkomsten van kranten drukken. Brinkman adviseert ook te kijken naar de rol van persbureau ANP, ‘een van de belangrijkste nieuwsleveranciers’. Het ANP staat onder druk nu omroepen en kranten overwegen hun abonnement op te zeggen, en in elk geval lagere tarieven willen.

Henk Hagoort, de baas van de Publieke Omroep, denkt niet dat de voorstellen de kranten economisch er bovenop helpen. ‘Het rapport voelt als een paracetamolletje. Er staan sympathieke suggesties in die wel de pijn verzachten, maar niet de kwaal genezen.’

Hij wil de tv-gegevens – van belang voor de omroepen vanwege hun tv-gidsen – niet afgeven aan de kranten. ‘Dan gaan de kabelmaatschappijen ermee aan de haal.’

De hoofdredacteuren van de kranten noemen het rapport ‘redelijk afgewogen’. ‘Er staan dingen in waar de sector echt iets mee kan, al is het geen pasklare oplossing’, aldus Pieter Sijpersma van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Volgens PVV-Kamerlid Bosma negeert de commissie-Brinkman ‘het grootste probleem: de concurrentie door de staatsomroep bij advertentiewerving. De STER-reclame heeft een drukkend effect op de inkomsten van de kranten. Er wordt veel te veel gepleit voor samenwerking tussen de staatsomroep en de dagbladen. Die moet je juist uit elkaar houden.’

Kamerlid Atsma (CDA) wil wel dat kranten en de publieken samenwerken. Atsma vindt de oplossingen van Brinkman ‘voorspelbaar en weinig verrassend’. De internetheffing wijst hij af.

Bosma vindt de tijdelijke internetheffing ‘raar’: de kranten zetten hun nieuws zelf online.

Meer over