Suffe spaarder spekt Postbank

De Postbank heeft de afgelopen jaren de rentevergoedingen op diverse spaarrekeningen systematisch verlaagd. Rekeninghouders krijgen op hun Plusrekening nu 0,5 procent rente, ruim 2 procentpunt lager dan het marktgemiddelde....

Deze strategie was vorig jaar goed voor 140 miljoen euro extra winst. Dat blijkt uit interne stukken van bank-verzekeraar ING, de moedermaatschappij van de Postbank. Dat bedrag is goed voor ongeveer 15 procent van de totale winst die ING in Nederland boekt met bankieren.

Grootste winstmakers waren de Plusrekening (waarop vorig jaar 2,9 miljard euro stond) en de Kapitaalrekening (9 miljard euro). De rente op de Plusrekening bedroeg eind vorig jaar 0,75 procent, bijna 2 procent lager dan het toenmalige marktgemiddelde. In januari van dit jaar is dit tarief opnieuw verlaagd, toen naar 0,5 procent.

Over de 9 miljard euro die eind vorig jaar op Kapitaalrekeningen stond, betaalde de Postbank in 2006 een rente van 1,5 procent. Inmiddels is dat percentage verlaagd tot 1,1 procent. Op de internationale geldmarkten stijgt de rente sinds anderhalf jaar.

Sinds 2001 heeft de Postbank vier spaarvormen geïntroduceerd, die aanvankelijk een hoge rentevergoeding uitkeerden. Met twee daarvan worden nu soortgelijke manoeuvres uitgevoerd. De internetspaarrekening, bij zijn introductie in 2001 nog voorzien van ‘stunttarieven’, levert nu nog 2,5 procent op, terwijl er momenteel elders meer dan eens 4 procent of meer wordt betaald.

Intern concludeert de bank dat spaarders blijkbaar ongevoelig zijn voor de hoogte van de rente die ze ontvangen, maar naar verluidt wordt er ook gediscussieerd over de vraag hoe lang ‘dit bedrijfsmodel’ nog kan worden gehandhaafd.

De Postbank zegt de cijfers niet te kunnen bevestigen. ‘We maken alleen cijfers bekend van heel ING.’ Verder wijst de bank erop dat het aanpassen van rentetarieven volgt uit ‘een complex van factoren, zoals de ontwikkeling van de marktrente, concurrentieoverwegingen en de kosten van de diverse spaarvormen’. Onderzoek wijst bovendien uit dat de klanten tevreden zijn. ‘Ons marktaandeel is de afgelopen jaren gestegen.’

De Consumentenbond noemt de verschillen in tarieven enorm groot. ‘Overstappen loont altijd’, zegt een woordvoerder.

De Postbank is volgens recent onderzoek van de bond niet de enige die rekeningen met (extreem) lage rentevergoedingen heeft.

‘Het vervelende is echter dat de banken hiermee geen wetten of regels overtreden. Maar wij roepen met nadruk op te stemmen met de voeten en dus weg te lopen. Dan breekt wellicht bij banken het besef door dat ze dit hun klanten niet kunnen aandoen.’

\N Beeld
\N
Meer over