Succesverhaal Lego stokt: 1.400 banen verdwijnen

Tien jaar lang groeide Lego onafgebroken door, tot nu. De Deense speelgoedmaker heeft een slecht halfjaar achter de rug, met een teruglopende winst en omzet. Lego heeft direct maatregelen getroffen: 1.400 van de 18.200 banen wereldwijd worden geschrapt, zo werd dinsdag bekend gemaakt.

Wilco Dekker
null Beeld reuters
Beeld reuters

Lego-voorzitter Jørgen Vig Knudstorp stak de hand in eigen boezem. Volgens hem hebben de tien gouden jaren Lego geleidelijk groter en logger gemaakt. 'Dat maakt het nu moeilijker voor ons om verder te groeien. Daarom hebben we op de resetknop gedrukt', aldus de speelgoedbaas. De nieuwe organisatie moet kleiner en eenvoudiger worden. Tegelijkertijd gaat Lego zijn strategie voor productontwikkeling en marketing tegen het licht houden. Het bedrijf belooft werknemers die hun baan verliezen een passende vertrekregeling en hulp bij het vinden van ander werk. De reorganisatie moet nog dit jaar zijn afgerond.

Het Deense bedrijf was de afgelopen jaren juist sterk gegroeid, doordat het zijn traditionele bouwsteentjes wist te combineren met nieuwe technologie. Lego is nu een van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld, terwijl het in 2003 nog op de rand van de afgrond balanceerde.

Lego haakte vaak met succes in op onder meer populaire tekenfilms. Dit jaar wist het echter geen munt te slaan uit de eigen filmhit The Lego Batman Movie. De film zelf scoorde wel goed, maar de verkoop van de bijbehorende bouwdozen rond de superheld viel tegen. Ook de speelsets rond Star Wars liepen in de eerste jaarhelft minder goed dan voorheen. Klassieke reeksen als Lego City, Friends, Duplo en Technic daarentegen bleven wel sterk presteren.

Het onheil bij Lego tekende zich al eerder af. Vorige maand werd bekend dat topman Bali Padda vertrekt. De Brit had nog maar acht maanden de leiding bij Lego. Zijn opvolger is de Deen Niels Christiansen.

Meer over