Studieschuld drukt minder op hypotheek

Een studieschuld gaat minder zwaar meetellen bij het verkrijgen van een hypotheek. Banken hebben dat na overleg met het ministerie van OCW besloten. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag bekendgemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

Een studieschuld binnen het nieuwe leenstelsel, dat in september 2015 ingaat, weegt daardoor minder zwaar op de maximale hypotheekhoogte. Dat is mogelijk omdat de maandlasten van een studieschuld grofweg halveren door de verlenging van de termijn waarin die moet worden terugbetaald.

De wegingsfactor gaat van 0,75 procent naar 0,45 procent. Hierdoor heeft een oud-student bij een studieschuld van 10.000 euro dus een maandlast van 45 euro in plaats van 75 euro en wordt diens leencapaciteit groter. Met de verlaging van de wegingsfactor komen banken tegemoet aan de zorgen over de mogelijkheid van pas-afgestudeerden om een huis te kopen. De banken willen wel weten hoe hoog de studieschuld is, zodat zij kunnen bepalen of er genoeg financiële ruimte is om de maandlasten van zowel de hypotheek als de studieschuld te voldoen.

undefined

Meer over