Studie Shell voor nieuwe gasleiding naar Europa

Shell heeft van Turkmenistan, Iran en Turkije de opdracht gekregen een haalbaarheidsstudie te verrichten naar de aanleg van een aardgasleiding van Centraal-Azië naar Europa....

Reuters, KRF

TEHERAN

Met het project is een bedrag van 1,6 miljard dollar (3,2 miljard) gemoeid. De pijpleiding met een lengte van 1500 kilometer moet 30 miljard kubieke meter aardgas per jaar kunnen transporteren. De ondertekening door de energieministers van de drie staten, vond plaats in Asjchabad, de hoofdstad van de voormalige Sovjet-republiek Turkmenistan.

De pijpleiding waarnaar Shell nu een studie gaat verrichten, moet gaan aansluiten op een stuk van 200 kilometer tussen Turkmenistan en Iran dat al klaar is. De presidenten van beide landen, Niyazov en Chatami, stellen dit deel maandag officieel in gebruik.

Deze pijp moet voorlopig per jaar vier miljard kubieke meter Turkmeens gas naar Iran overbrengen. Uiteindelijk moet dat twee keer zoveel worden. Met de bouw van deze leiding die in 1995 is begonnen, is 190 miljoen dollar (380 miljoen gulden) gemoeid. Teheran heeft de pijleiding voor 80 procent gefinancierd. Turkmenistan betaalt Iran terug in gas.

Zondag sloten Turkmenistan en Turkije ook een akkoord over de levering van aardgas door de voormalige Sovjet-republiek, zo meldde het Turkse persbureau Anatolia. Ankara koopt vanaf 2000 jaarlijks 15 miljard kubieke meter. Welke route dit gas gaat volgen is volgens de Turkse premier Yilmaz nog niet duidelijk. Dat kan via Iran zijn, maar ook via de Kaspische Zee.

Meer over