Update

Strijd om Telegraaf Media Groep escaleert, top TMG per direct geschorst

De strijd om de Telegraaf Media Groep (TMG) is zondagavond geëscaleerd. De commissarissen hebben de top van de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland - topman Geert-Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp -  per direct geschorst vanwege een vertrouwensbreuk.

Exterieur van het pand van multimediabedrijf Telegraaf Media Groep (TMG). Beeld anp
Exterieur van het pand van multimediabedrijf Telegraaf Media Groep (TMG).Beeld anp

Bovendien kondigen de commissarissen aan definitief akkoord te gaan met een nieuw, iets hoger bod van het Vlaamse Mediahuis en VP, het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek. Die bieden nu 6,00 euro per aandeel, een dubbeltje meer dan eerder.

TMG lijkt nu definitief in Vlaamse handen te komen, maar zeker is dat nog niet. In een reactie op de ontwikkelingen verhoogde rivaal John de Mol zijn bod zondagavond laat nogmaals, met 15 cent, tot 6,50 euro per aandeel. Daarmee is het verschil met het Vlaamse bod verder vergroot. Bovendien dreigen diverse rechtszaken na het schorsen van de top van TMG, een ongekende ingreep bij overnamegevechten. Volgens een verklaring van de commissarissen was die stap onvermijdelijk.

De twee leden van de raad van bestuur, die volgens eerdere geruchten op de hand zouden zijn van De Mol, zouden zich in de laatste fase van de onderhandelingen met Mediahuis en VP 'onvoldoende constructief en realistisch' hebben opgesteld. Daardoor ontstond volgens de commissarissen het risico dat het Belgische bedrijf eenzijdig een bod zou uitbrengen, zonder de eerder overeengekomen garanties voor TMG. 'De raad van commissarissen achtte dit onverantwoord en niet aanvaardbaar', aldus de verklaring zondagavond voor de schorsing van Jan Nooitgedagt, de plaatsvervangend voorzitter van de raad van commissarissen.

Ongekende ingreep

De schorsing is het sluitstuk van een roerig weekeinde rond TMG. Vrijdagavond liet de directeur landelijke media van het mediabedrijf, Harry de Wit, in het Financieele Dagblad weten dat hij namens een groep van dertig TMG-managers het bod van Talpa steunde. Dat bod van het mediabedrijf van John de Mol was een 'een keuze voor de toekomst', dat van de Belgen eentje 'voor het verleden', aldus de directeur. Het interview viel totaal verkeerd bij de redacties. 'Het kloppend hart van De Telegraaf bestaat uit ruim 200 journalisten die dagelijks spraakmakend nieuws brengen. Dat hart bestaat niet uit managers in welke top-30 dan ook.' Daarmee werd de tweespalt binnen TMG tussen voorstanders van De Mol en van Mediahuis op scherp gezet.

Mediahuis, VP en de commissarissen van TMG bereikten vrijdagavond een onderhandelingsresultaat. Dat werd aan de top van TMG voorgelegd met een deadline tot zaterdagavond zes uur. Daarop volgde 'geen vruchtbaar gesprek', volgens Nooitgedagt. Hij erkent dat het schorsen van de top ver gaat. 'Dit is een beslissing die je niet licht neemt. Heel spijtig. Maar het is in het belang van de hele transactie gebeurd.' VP en Mediahuis hebben 60 procent van de aandelen TMG. John de Mol heeft 21 procent, maar kan door de 60 procent van de tegenstander nooit aan de benodigde meerderheid komen om TMG te kunnen kopen.

Zwalkend beleid en rode cijfers

Met het schorsen van de TMG-top en de definitieve keuze voor Mediahuis/VP lijkt TMG in Vlaamse handen te komen, maar zeker is dat nog niet. De TMG-top kan naar de rechter stappen om de schorsing ongedaan te maken. Bovendien lijkt ook John de Mol aan te sturen op een rechtszaak, omdat hij vindt dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen, ondanks zijn hogere bod. Hij kreeg zondagavond steun van Eumedion, dat kritisch is over de 'zware besluiten' van zondagavond. Volgens de belangenbehartiger van grote beleggers als pensioenfondsen lijkt het erop dat de commissarissen zijn gezwicht voor de grootaandeelhouder, de familie Van Puijenbroek, en is het schorsen van de top en het nu al kiezen voor Mediahuis/VP onnodig. TMG, dat al jaren kampt met zwalkend beleid en rode cijfers en snakt naar rust, lijkt dus nog even in onzekerheid te blijven over de afloop van het overnamegevecht.

De TMG-strijd

90 procent
In december bracht het Vlaamse bedrijf Mediahuis een overnamebod uit op Telegraaf Media Groep. Met de overname zou 90 procent van de Nederlandse kranten in Vlaamse handen terecht komen. Is dat erg? (+)

Kansloos?
Talpa verhevigt TMG-strijd en doet op 1 maart een hoger bod; aandeelhouders noemen het 'kansloos'.

Aasgieren
John de Mol zou probleemloos een hedgie kunnen worden genoemd, schrijft Peter de Waard (+). 'Hij hoopt al dan niet snel een slaatje te kunnen slaan uit bedrijven die overnamerijp lijken. Nu drijft hij de overnameprijs op voor TMG, geld dat moet worden terugverdiend door in de toekomst nog harder te saneren en meer redacteuren te ontslaan.'

Meer over