Strijd barst los rond gsm-licenties

De huidige vergunningen lopen pas over vier en zeven jaar af, maar de grote aanbieders zijn nu al in een gevecht verwikkeld over de licenties voor mobiele telefonie....

Bij de introductie van mobiele telefonie in Nederland, twaalf jaar geleden, wees de overheid de zogeheten gsm900-frequenties toe aan KPN en Vodafone (toen Libertel). De bedrijven die de markt later betraden, kregen de gsm1800-frequentie toebedeeld.

KPN en Vodafone hadden zeker in het begin een voorsprong dankzij hun gsm900-vergunning. Het signaal heeft een groter bereik, waardoor deze bedrijven minder zendmasten hoefden neer te zetten om een dekkend netwerk op te bouwen. Het signaal is ook beter voor gesprekken binnenshuis.

De licenties voor de gsm900-frequenties lopen in 2010 af, die van gsm1800 in 2013. Het ministerie van Economische Zaken heeft alle marktpartijen gevraagd of en hoe er moeten worden ‘herschikt’.

KPN en Vodafone pleiten voor een verlenging van de huidige indeling. ‘Dat is de beste waarborg voor het behoud van de huidige kwaliteit van de dienstverlening', zegt een woordvoerder van KPN. De marktleider beschikt, net als Vodafone, ook over een gsm1800-frequentie, maar gebruikt die alleen ter aanvulling. ‘Dat is geen dekkend netwerk.’

Zeker één aanbieder, Orange, wil een gsm900-vergunning. Maar het bedrijf wil met een herschikking wachten tot 2013, als er een besluit moet vallen over de verlenging van de gsm1800-licenties. Dat zou dan wel moeten gebeuren onder exact dezelfde voorwaarden.

KPN en Vodafone keren zich tegen dat voorstel. ‘Dan kunnen we niet meer inspelen op veranderingen in de markt en de technologie’, legt de KPN-zegsman uit. ‘Voorspellen hoe de situatie er overmorgen uitziet, is al moeilijk genoeg.’ Aannames over de markt kunnen volgens KPN verkeerd uitpakken. Zoals umts, dat trager wordt geaccepteerd dan KPN had verwacht.

Meer over