ColumnDe kwestie

Straks is het dictatoriale China het land dat nog het meest aan het milieu doet

null Beeld

Nadat in de VS een president werd gekozen die de opwarming van de aarde een Chinees bedenksel noemde om de Amerikaanse economie te ondermijnen, lijken de Brazilianen een president te kiezen die het ministerie van Milieu wil opdoeken, Greenpeace en het Wereldnatuurfonds wil verbieden en het regenwoud wil uitleveren aan de commerciële landbouwbedrijven en mijnbouwondernemingen.

Leve de democratie. Straks is het dictatoriale China het land dat nog het meest aan het milieu doet. De energietransitie is de grootste uitdaging van de komende decennia. Maar de publieke opinie is er nauwelijks voor te mobiliseren.

De meerderheid van het electoraat is vooral gefocust op criminaliteit, immigratie en de eigen portemonnee. Voor straatarme landen in Afrika en zelfs opkomende economieën is dat voorstelbaar. Maar ook in de rijke ontwikkelde landen maken mensen zich meer zorgen over hun toekomstige pensioenuitkering dan over de stijging van de temperatuur met anderhalve graad in 2050.

Daar verandert een alarmerend rapport van de VN weinig aan, net zo min als een warme zomer. Voordat mensen echt ongerust worden zal het op Eerste Kerstdag eerst 30 graden Celsius moeten zijn of de zeespiegel zo ver moeten zijn gerezen dat de duinen zijn opgehoogd tot Alpencols.

Aan de wetenschappers ligt het niet. Die luiden al lang de noodklok. De media willen met de verontrustende berichten over een dreigende klimaatramp ook best een keertje het journaal of de krant openen, maar maatschappelijk brengt het heel wat minder onrust te weeg dan de dividendbelasting.

Als de avondlijke talkshows representatief zijn voor het Volksempfinden – en dat zijn ze in de strijd voor de kijkcijfers al gauw – dan werd dat begin deze week meteen duidelijk. Nadat maandag het VN-rapport werd gepubliceerd en de Nobelprijs voor economie werd verleend aan een milieu-econoom, ging het bij Jeroen Pauw over zwarte piet, bij Twan Huys over het gevonden leeuwenwelpje en bij DWDD over de stunt van kunstenaar Banksy. Zo lang Peter R. de Vries, Johan Derksen, Maarten van Rossem of een ander kijkcijferkanon zich niet tegen het klimaat aan bemoeit, is het geen onderwerp.

Maandag kwam De Nederlandsche Bank met verschillende stresstests over de mogelijke gevolgen van een onverhoedse energietransitie voor de financiële stabiliteit. In het slechtste geval kost het de sector 159 miljard euro.

Maar uit electorale overwegingen zal het kabinet alleen kleine stapjes zetten. Het Klimaatplan mag ‘de burger niet met hoge kosten opzadelen’, aldus Wiebes. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff riep tijdens de algemene beschouwingen dat ‘we niet als malle ons geld moeten uitgeven om zo snel mogelijk de doelen te halen’. Iedereen doet het in zijn broek voor de populistische kiezer.

Wie in de wereld iets aan het klimaat wil doen, heeft autocraten nodig die in 2050 nog in functie zijn.

Meer over