Stormloop op snel internet en tv via glasvezelkabels

Ruim 4500 huishoudens in het Brabantse Nuenen hebben zich aangemeld voor internet, telefonie en televisie via glasvezel. Dat betekent dat 65 procent van de huishoudens die een jaar lang gratis hebben geprofiteerd van snel internet, er nu voor willen betalen; de aanvragen stromen nog dagelijks binnen....

In Nuenen konden zevenduizend huishoudens dankzij een subsidie van het ministerie van Economische Zaken een jaar lang gratis internetten via een ultrasnelle glasvezelverbinding (10Mb per seconde). Vanaf 1 januari moeten ze 35,95 euro per maand betalen.

Behalve internet kan de abonnee ook telefonie en televisie ontvangen via de glasvezelverbinding. Voor telefonie bedraagt de rekening 9,49 euro per maand, zonder verdere kosten. Voor televisie moet maandelijks 13,45 euro worden afgerekend. Alle diensten bij elkaar kosten 59 euro.

De concurrenten KPN en UPC zijn voor vergelijkbare diensten duurder. ‘Zo kost bijvoorbeeld een tv-kabelabonnement bij UPC twee euro meer dan bij Onsnet’, stelt Kees Rovers, de initiatiefnemer van het glasvezelproject Onsnet in Nuenen.

Rovers zegt dat ‘een droom uitkomt’. Voor telefonie via glasvezel heeft zelfs al driekwart van de potentiële klanten zich aangemeld.

Rob van Esch, directeur van de Vecai, de branchevereniging van kabelmaatschappijen waaronder UPC, is niet verrast over het succes in Nuenen: ‘Er zit ook heel veel subsidie in.’ Hij waarschuwt dat de tarieven in de toekomst omhoog gaan wanneer de aandeelhouders van het glasvezelnet in Nuenen zo besluiten. De Bouwmaatschappij Volker Wessels heeft een meerderheidsstem. ‘Onsnet is helemaal niet van ons’, voegt Van Esch toe.

Kees Rover beaamt dat Volker Wessels veel macht heeft over het glasvezelnet in Nuenen: ‘Het bedrijf zal echter rekening moeten houden met de andere aandeelhouder: de coöperatieve vereniging Onsnet.’

De glasvezelklanten in Nuenen gaan een contract aan voor een jaar. Daarna kunnen weer andere tarieven volgen, zoals bij elk bedrijf, stelt Rovers.

Veel gemeenten volgen het project in Nuenen met belangstelling. In Amsterdam heeft de gemeenteraad vorige week unaniem ingestemd met het glasvezelplan van wethouder Van der Horst (VVD). Hij wil veertigduizend woningen in Amsterdam-Oost aansluiten op een glasvezelnet. Hiervoor werkt de gemeente samen met vijf woningcorporaties in de Glasvezel Amsterdam BV. Over deze constructie moet de Europese Commissie nog oordelen, maar de gemeente Amsterdam verwacht geen problemen. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen beren op de weg.

Meer over