Stormloop kleine beleggers op aandelen ABN Amro

ABN Amro is het snoepje van de week voor kleine beleggers. Beleggingsmakelaars melden dat Nederlandse particulieren zeer veel belangstelling hebben  voor de certificaten van de staatsbank, die aanstaande vrijdag naar de beurs wordt gebracht. De brokers krijgen zelfs inschrijvingen uit het buitenland, wat volgens hen uitzonderlijk is bij een Nederlandse beursgang.

ABN Amro kende afgelopen week een stormloop op de aandelen, vooral door kleine beleggers Beeld ANP
ABN Amro kende afgelopen week een stormloop op de aandelen, vooral door kleine beleggersBeeld ANP

Bij beleggingsmakelaar DeGiro gaat de telefoon sinds dinsdag onophoudelijk, zegt directeur Gijs Nagel. Op die dag kwam het prospectus, het aanbiedingsboek voor beleggers, uit en werd de inschrijvingstermijn voor aandelen ABN Amro geopend. 'Het is bij ons nog nooit zo druk geweest', meldt Nagel. 'Donderdag kregen we het hoogste aantal telefoontjes ooit, allemaal van particulieren die aandelen ABN Amro willen kopen.' DeGiro hield deze week een peiling onder een paar duizend beleggers. Van de ondervraagden gaf ruim 62 procent aan dat zij van plan waren in te tekenen op de aandelenverkoop van de bank. ABN Amro geeft overigens geen gewone aandelen uit, maar aandelen met beperkt stemrecht, certificaten geheten.

DeGiro's concurrent BinckBank constateert ook dat kleine beleggers staan te trappelen om al voor de beursgang in ABN Amro te investeren. Beleggerstrainer Peter Siks denkt dat dit deels is terug te voeren op het Oranje-sentiment van de Nederlandse belegger. 'Amerikanen beleggen graag in Amerikaanse bedrijven en Nederlanders investeren graag in Nederlandse bedrijven.' Een bedrijf uit je eigen land is bekend en vertrouwd en daar voelen beleggers zich senang bij. Bovendien: 'ABN Amro is een bekende naam. Het is een groot beursfonds dat terugkomt, geen nieuw bedrijf dat beleggers nog moeten leren kennen.'

16 euro

Ook onder grote beleggers lijkt er geen gebrek aan belangstelling voor ABN Amro te bestaan. Persbureau Bloomberg meldde woensdagochtend dat de aandelenuitgifte toen al was 'overtekend', wat betekent dat zich voor alle beschikbare aandelen kopers hadden gemeld. Dat gebeurde dus binnen een etmaal en dat is vrij snel.

Dat is een goed teken, maar geen garantie voor succes. Voor een succesvolle beursgang moet een aandelenemissie doorgaans meerdere keren overtekend zijn. Hoe meer bieders zich melden, hoe hoger de uitgifteprijs en hoe meer de verkoper aan de beursgang verdient. Beleggers kunnen inschrijven vanaf 16 euro. Als dat de uitgifteprijs wordt (die wordt de avond voor de beursgang pas bekendgemaakt), vinden beleggers de bank niet meer dan 15 miljard euro waard. Dat zou een teleurstelling zijn, want de boekwaarde van ABN Amro is nu 17 miljard euro.

Uitgifteprijs

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm en minister Dijsselbloem van Financiën moeten maar hopen dat grote beleggers flink tegen elkaar blijven opbieden de komende dagen. De grote belangstelling van kleine beleggers zegt niets over de opbrengst van de beursgang. Zij hebben namelijk geen invloed op de uitgifteprijs, die wordt uitsluitend door professionele investeerders bepaald.

Particulieren kunnen intekenen op certificaten ABN Amro tot woensdagmiddag 17.30 uur. Maximaal 10 procent van de 216,2 miljoen aandelen die vrijdag worden verkocht, zal aan hen worden toegewezen. De rest is voor grotere aandeelhouders bestemd. De staat verkoopt vrijdag een belang van maximaal 23 procent. De rest van de aandelen wordt daarna geleidelijk in de komende jaren verkocht. De volgende certificatenverkoop volgt op zijn vroegst over zes maanden.

Meer over