Storing legt beurshandel Euronext plat

Door een technisch probleem bij beursbedrijf Euronext is een groot deel van de aandelenhandel in Europa woensdagmorgen stil komen te liggen....

Op de door Euronext geëxploiteerde beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon werd niet gehandeld. Op de zelfstandige beurzen in Frankfurt en Londen wel.

Over de aard van de problematiek kon een woordvoerster van Euronext nog weinig zeggen. Er werd maar heel even gehandeld, waardoor er wel openingskoersen op de borden verschenen.

De Amsterdam AEX-index bleef steken op 345,53 punten, een verlies van 0,64 punt ofwel 0,2 procent, Parijs keek even na tienen nog steeds tegen een winst aan van 0,1 procent. Frankfurt won 0,1 procent en Londen pakte 0,4 procent.

In Londen heeft Euronext een derivatenbeurs, met afgeleide beleggingsproducten. Omdat het daar vooral om rentederivaten gaat en de onderliggende waarden geen aandelen zijn, zijn daar geen problemen ontstaan, aldus de woordvoerster.

Op de plekken waar de handel wel gewoon doorging, was de stemming licht positief. Dat had vooral te maken met het rentebesluit in de Verenigde Staten. Het belangrijkste tarief ging dinsdag omhoog van 2 naar 2,25 procent.

De rentestijging was al verwacht. De handelaren waren te spreken over het commentaar dat de Federal Reserve bij het besluit leverde: er is sprake van voortgaande economische groei bij een inflatie die onder controle is.

De handel op de valutamarkt ging woensdagmorgen gewoon door. Ondanks de rentestijging in de VS werd de euro meer waard. De Europese munteenheid noteerde 1,3315 dollar, tegen een slotstand van 1,3270 op dinsdag.

Op de beurs in Frankfurt stond het medische bedrijf Fresenius Mecical Care bovenaan de DAX-index. Het bedrijf maakt onder meer nierdialyseapparatuur. Ook het farmaciebedrijf Bayer en verscheidene banken zaten in de lift.

Meer over