STE boos na vrije loop van Philips-man

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) eist opheldering van Justitie over de beslissing om Philips-topman Arthur van der Poel niet te vervolgen wegens handel met voorkennis....

Van der Poel kwam in opspraak nadat hij in mei voor een half miljoen gulden aan opties verzilverde, vlak voor het vertrek van zijn bestuurscollega Roel Pieper. De beurswaakhond STE deed vervolgens aangifte bij justitie wegens misbruik van voorkennis.

Het openbaar ministerie (OM) vervolgt Van der Poel niet omdat 'onvoldoende is gebleken van strafbare feiten', aldus een woordvoerder van justitie. 'Het vertrek van Pieper had geen invloed op de koers van het aandeel Philips'.

De koers van het elektronikaconcern bewoog die dag nauwelijks. Het OM won daarover advies in bij deskundige H. Panjer. Panjer werkt bij het effectenhuis Prudential Bache en is voormalig voorzitter van de Vereniging van Beleggingsanalisten.

Maar volgens de STE is het vertrek van een topbestuurder in principe koersgevoelig. 'We hadden daarom zeker verwacht dat het OM tot vervolging zou overgaan', zegt een STE-woordvoerder.

De STE wil dan ook opheldering van het OM over de redenen voor zijn beslissing. Daarover vindt binnenkort overleg plaats tussen de twee instanties. Om alsnog vervolging af te dwingen, kan de STE in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

Dit jaar is een nieuwe wet in werking getreden die de regels aanscherpt rond het gebruik van voorwetenschap. In de nieuwe regeling is de relatie verbroken tussen het gebruik van de gevoelige informatie en de eventuele koersbeweging.

'Het gaat er niet om óf de koers daadwerkelijk beweegt, maar of de informatie invloed zóu kunnen hebben', zegt J. Italianer, advocaat bij Nauta Dutilh. 'Het vertrek van een topbestuurder als Pieper lijkt me zeker koersgevoelig. Toevallig heb ik begin dit jaar tijdens een lezing het vertrek van Boonstra bij Philips genoemd als typisch voorbeeld van koersgevoelige informatie.'

Van der Poel is bij Philips verantwoordelijk voor de divisie halfgeleiders, en als zodanig lid van de raad van bestuur. Hij was dan ook op de hoogte van het vertrek van Roel Pieper, die door de buitenwereld werd gezien als opvolger van topman Cor Boonstra.

Eventuele opzet doet niet ter zake in de nieuwe wet. Binnen Philips maar ook daarbuiten wordt aangenomen dat Van der Poel weliswaar uiterst onhandig, maar niet met kwade trouw handelde. Van de compliance officer van Philips kreeg hij toestemming voor het verzilveren van 4600 opties. Daarna meldde hij de transactie - zoals verplicht sinds 1 april - bij de STE.

'Of het vertrek van een bestuurder koersgevoelig is, hangt af van de persoon', zegt een advocaat van een ander groot kantoor die niet bij naam genoemd wil worden. 'Maar bij Pieper is dat zeker het geval.'

Volgens de advocaat is de wet wel erg streng. 'Dat gevoel leeft in brede kring onder juristen. Deze extreme regeling is er natuurlijk pas net, maar de schrik zit er goed in. Ik denk dat het OM al tevreden is over het kabaal over deze zaak.'

Het zou hem niet verbazen als het OM nu klassejustitie wordt verweten. 'Maar moet je iemand die zo dom heeft gehandeld, eens flink te grazen nemen? Ze moeten de echte boeven pakken, en daarbij zullen ze de hoogste gelederen niet sparen.'

Meer over