Startups in de polder zijn geldmagneet

Techbedrijfjes uit Nederland trokken in 2014 een half miljard aan injecties. Onstaan hier nieuwe Googles en Ubers?

Een datacenter in Council Bluffs, Iowa. Beeld ap
Een datacenter in Council Bluffs, Iowa.Beeld ap

Het grote geld achter bedrijven als Google, Facebook en Uber weet ook steeds beter de polder te bereiken. Grote buitenlandse investeringsfondsen hebben het afgelopen jaar ruim 500 miljoen euro in Nederlandse startups gestoken. Van de tien omvangrijkste injecties kwamen er zeven uit Silicon Valley, de bakermat van de digitale wereld. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Volgens investeerders maakt de Nederlandse startupindustrie een inhaalslag. 'De volgende Google of Uber kan prima uit Nederland komen, daar twijfel ik niet aan', zegt de Amsterdamse investeerder Alexander Ribbink.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Nederlandse economen en beleidsmakers praten veel over modernisering van de Nederlandse economie, met het oog op het verdwijnen van banen naar lagelonenlanden en ontwikkelingen als de robotisering van arbeid. Jonge, startende bedrijven in de ict- en internettechnologie worden als belangrijke strohalm gezien.

Veel Nederlandse techbedrijven richten zich op andere bedrijven en niet op consumenten. Daardoor springen ze minder in het oog. Sommige ontstaan vanuit incubators (couveuses), maar ook uit universiteiten komen spin-offs tevoorschijn. De Universiteit van Amsterdam en enkele betrokken onderzoekers verdienden naar schatting tientallen miljoenen met de verkoop van het beeldherkenningsbedrijf Euvision aan de Amerikaanse chipmaker Qualcomm.

Nederland liep lange tijd achter op Silicon Valley en op techregio's in Europa, maar dat lijkt te veranderen, signaleren investeerders en ondernemers. 'Er ontstaat een ecosysteem waarin ervaring en geld opnieuw worden rondgepompt en zichzelf vermeerderen', zegt James Wise, scout van het investeringsfonds Balderton.

'Ik voorspel dat in Nederland nu hetzelfde gaat plaats vinden als in Zweden enkele jaren geleden', zegt Michiel Kotting, investeringsmanager bij Accel Partners, dat aan de wieg stond van bedrijven als Facebook en Dropbox. Het fonds deed vorig jaar zijn eerste investering in een Nederlandse startup.

Tot nu toe leek er in Nederland te weinig geld beschikbaar voor nieuwe initiatieven. Kotting: 'Geld is niet het probleem, we hebben meer dan we aan goede bedrijven kunnen vinden.'

Sommige investeringsmaatschappijen vestigen zich ook in Nederland. Het uit San Francisco afkomstige General Atlantic, dat vorig jaar de grootste Nederlandse startupinvestering deed (200 miljoen euro, in internetkassa Adyen), opende al een kantoor in Amsterdam. Daarnaast koos het prestigieuze American Cotton Wood Technology Fund voor zijn eerste Europese kantoor Nederland als uitvalsbasis. Het uit New Mexico afkomstige fonds zoekt zijn heil in techstartups rond de Universiteit Twente in Enschede.

Lees ook: Land van brede rivieren wordt land van bits en bytes

Meer over