Stage verplicht voor werklozen

Kansrijke werklozen in de bijstand moeten verplicht op werkstage. Doen ze dat niet, dan verliezen ze hun uitkering. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat gemeenten hiertoe overgaan, zodat meer bijstandsgerechtigden met werk in aanraking komen en een baan vinden....

Van onze verslaggever Yvonne Doorduyn

Dat bleek donderdag bij een debat in de Tweede Kamer. Het idee is een initiatief van CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel. ‘Het is toch vreemd dat steeds meer werkgevers om personeel staan te springen, terwijl enkele honderdduizenden mensen in de bijstand zitten en best aan de slag kunnen en willen.’ Nu zetten gemeenten dit soort work first-trajecten vooral in bij nieuwe werklozen die een uitkering komen aanvragen. Die hebben nog ‘een korte afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals het heet.

Volgens Van Geel, waarschijnlijk gesteund door PvdA, VVD, PVV, D66 en SGP, moet deze methode worden uitgebreid naar werklozen die al jarenlang een uitkering ontvangen. ‘Hierdoor kunnen werkgevers zonder al te veel risico’s iemand een kans geven zich te bewijzen.’ Het zou moeten gaan om stages van zes maanden, volgens Van Geel om te voorkomen dat werkgevers een prikkel krijgen om blijvend goedkope arbeidskrachten op de loonlijst te zetten. Op dit moment past 24 procent van de gemeenten de work first-aanpak toe op werklozen die al langer in de bijstand zitten. Den Haag kan gemeenten er niet toe dwingen, omdat de bijstandswet in 2004 is gedecentraliseerd.

De VVD is blij met het CDA-voorstel. Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï constateert dat het als twee druppels water lijkt op een plan voor een ‘werkplicht’ voor bijstandsgerechtigden dat hij vorige week zelf opperde bij een debat met PvdA-staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken). ‘Blij dat het CDA meedoet. We hebben de mensen hard nodig op de arbeidsmarkt’, stelt Nicolaï.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum, die het voorstel donderdagmiddag namens zijn fractievoorzitter indiende, steunt het VVD-initiatief voor een werkplicht niet, en ontkent stellig dat het CDA het idee van de liberalen zou hebben nageaapt. ‘De VVD heeft een ongericht plan: een werkplicht voor iedereen ongeacht iemands situatie. Dat van ons is maatwerk. Gemeenten moeten bepalen of iemand eraan toe is of niet.’

Meer over