Staatssteun ING ligt in verschiet

Aandeel verliest 27 procent...

AMSTERDAM ING is vrijdag op de Amsterdamse beurs hard onderuitgegaan. Het aandeel verloor op een verder positief gestemde beurs 27 procent van zijn waarde. Beleggers speculeerden erop dat de Nederlandse bank-verzekeraar dit weekend hulp krijgt van de Nederlandse overheid. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant werd deze week al gesignaleerd op het ministerie van Financiën in Den Haag .

ING, eigenaar van onder meer de Postbank en Nationale Nederlanden, probeerde de onrust aan het eind van de dag te temperen door alvast voorlopige resultaten over het derde kwartaal te publiceren. Het hielp niets. Het aandeel verloor alleen maar nog meer en eindigde op het grootste verlies sinds de oprichting in 1991.

De bankdivisie van ING heeft 12,2 miljard euro nodig om de balans te versterken, schrijven analisten van de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s in een gisteren verschenen rapport. Het ligt voor de hand dat de overheid dit geld ter beschikking stelt. Minister van Financiën Wouter Bos reserveerde eind vorige week 20 miljard euro om de Nederlandse banken en verzekeraars te steunen. Tot nu toe heeft geen enkele financiële instelling daarop een beroep gedaan. Andere landen, waaronder Groot-Brittannië, zijn al veel verder.

De reddingsoperaties van Fortis vonden in het weekend plaats. Als Bos te hulp zal schieten, zal hij dat dit weekend doen. De grote vraag is of banken individueel worden geholpen of dat alle Nederlandse banken tegelijk een kapitaalinjectie zullen krijgen, zoals de afgelopen week in de Verenigde Staten is gebeurd. Hierbij heeft geen van de banken een concurrentievoordeel.

ING zegt in het persbericht dat zijn kapitaalspositie nog steeds in ‘lijn is met de doelstellingen’. De bank voldoet ruimschoots aan de minimale kapitaalseisen. Op die constatering valt wel wat af te dingen, want de verliezen die ING lijdt op de Amerikaanse hypotheekmarkt (in het derde kwartaal 1,5 miljard euro) zijn buiten de berekeningen gelaten.

Bovendien is de vraag of de gebruikelijke kapitaalseisen hoog genoeg zijn. Veel andere banken hebben de laatste tijd extra buffers aangelegd om zich te weren tegen de harde klappen die de kredietcrisis uitdeelt. Standard & Poor’s vindt dat ook ING dat moet doen. ING laat in het persbericht van gistermiddag weten dat het overheidssteun pas zal overwegen ‘als meer details beschikbaar zijn’.

De kredietcrisis leidt ertoe dat de economische groei volgend jaar naar nul terugloopt, zei Henk Brouwer, directeur van De Nederlandsche Bank gisteren. Hij sloot ook een lichte krimp niet uit.

Meer over