Spotjes voor de Bob en 'het meest veelzijdige stukje vlees' verdwijnen

De aanmoediging om na een avond uit met een 'Bob' naar huis te rijden verdwijnt mogelijk van radio en tv. Net zoals de oproep om 'kip, het meest veelzijdige stukje vlees' te eten. Ook de jaarlijkse barbecue op het Binnenhof dreigt te verdwijnen.

Gijs Herderscheê
Een campagne voor de Bob. Beeld
Een campagne voor de Bob.

Dat is het gevolg van het kabinetsplan om de bedrijf- en productschappen te saneren. Die moeten zich gaan beperken tot uitvoering van overheidstaken. Daar horen reclamecampagnes voor de sector of producten niet meer bij. 'Waarom kip en geen varken en waarom geen tofu?', aldus minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken die de plannen aankondigde.

Nu zijn er nog zeventien bedrijf- en productschappen, bestuurd door vakbeweging en werkgevers. Zij doen werk voor de overheid maar hebben ook de bevoegdheid zelf werk voor hun sector te doen.

Heffingen
De schappen worden betaald via heffingen die ondernemers in de bedrijfstak moeten betalen. De heffingen gelden zowel voor de overheidstaken als voor het zelfbedachte werk. Bij het zelfbedachte werk gaat het bijvoorbeeld om de campagnes voor kipconsumptie van het Productschap voor Pluimvee en Eieren, waaraan overigens ook de Europese Commissie meebetaalt, de Bob-campagne, waaraan het Productschap Wijn en het Productschap Dranken meebetalen en de jaarlijkse parlementaire barbeque van het Productschap Vee en Vlees. In 2010 ging het in totaal om 254 miljoen euro aan heffingen.

Op aandringen van de Tweede Kamer haalt minister Kamp de bezem door het stelsel. De schappen mogen alleen nog overheidstaken uitvoeren. Dat betekent een enorme lastenverlichting voor ondernemers. Volgens Kamp kan voor 189 miljoen euro aan heffingen worden geschrapt.

Vermindering
Het aantal productschappen moet sterk verminderen. Kamp verwacht dat er mogelijk drie overblijven, misschien zelfs één. Nu werken bij de schappen nog 730 mensen. Er blijven 300 banen over.

Vakbeweging en werkgevers mogen het ene schap blijven besturen. Zij kennen de sectoren en hebben ervaring, vindt minister Kamp. De ondernemers blijven per sector zelf de heffingen betalen. Als de overheid het werk zou overnemen, zou het betaald worden uit de algemene belastinginkomsten. Als de Tweede Kamer met het plan instemt, wil Kamp in 2012 de wet veranderen. De sanering kan daarna beginnen.

Meer over