Spookjoegoslaaf als de nieuwe verlosser

Zal de rechter de gevallen 'superbelegger' René van den Berg nog voor de kerst vrijlaten op gezag van een onduidelijke fax?...

'Dragan Petrovic zit wereldwijd in grote business. In Amerika, Marbella,Servië. Zo'n man komt echt niet naar de gevangenis om mij op te zoeken',verzucht de van grootschalige oplichting verdachte René van den Bergvrijdag in de Amsterdamse rechtbank. 'Maar als u mij vrijlaat, weet ikzeker dat hij thuis contact met mij opneemt. Of dat door een zakenpartnerlaat doen.'

De raadselachtige Joegoslaaf Petrovic ligt op ieders lippen tijdens dezitting. Daar moeten de rechters beslissen of Van den Berg nog langer invoorarrest blijft, of dat hij kerst thuis in Hilversum mag vieren.

Aanleiding voor de bespiegelingen over Petrovic is een fax die deJoegoslaaf heeft gestuurd aan het Openbaar Ministerie (OM) en aan CeesKorvinus, de advocaat van Van den Berg. In die fax, deels in het Servischen deels in het Engels, kondigt de Joegoslaaf aan dat hij binnenkort met93 miljoen euro over de brug kan komen. En dat er dus hoop gloort voor deklanten van Van den Berg. Zij (meer dan 1400 personen) verloren 125 miljoeneuro door hun geld aan de Hilversummer toe te vertrouwen.

Petrovic stelt in de fax, afkomstig van het onbekende bedrijfEuroproject uit Servië/Montenegro, een eis: Van den Berg moet eerstvrijkomen, anders komt het geld niet los. En dat is koren op de molen vande gevallen superbelegger. 'Ik merk aan alles, aan de stijl en aan hetmoment, dat deze fax van Petrovic is', houdt hij de rechter voor. 'Zoietsverzin je toch niet?'

Officier van justitie Peter van de Kerkhof twijfelt echter hardop aande authenticiteit van de fax. 'Het is volstrekt onduidelijk of Petrovicbestaat', zegt hij. 'We hebben bijvoorbeeld geen idee waar deze fax vandaankomt. En een adres of een telefoonnummer staat er ook al niet op.'Vooralsnog, zegt hij, heeft het OM alleen een Sloveens telefoonnumer vande Joegoslaaf. En dat nummer is afgesloten.

'De zaken die ik deed met Petrovic waren onorthodox', geeft Van den Bergtoe. 'Ik trof hem altijd in Puente Romano, een hotel in Marbella. Kortvoordat we afspraken, had ik contact met hem om alles voor te bereiden.Maar vanuit de gevangenis kan ik hem niet bereiken. Terwijl deze man mijgaat redden. Net als dat hij mijn klanten gaat redden. Want het gaatuiteindelijk om die mensen.'

Dat is de cue waar de uitgedunde vriendenschare op de publieke tribuneop heeft gewacht. Dertig bezoekers; vrienden, familie en klanten van Vanden Berg, applaudiseren luid voor 'hun René'. Toch kan het applaus niettippen aan de massale steunbetuiging die hij deze zomer bij een eerdererechtszitting kreeg, toen de omvang van het drama nog niet tot veelbeleggers was doorgedrongen.

De rechters blijken er echter niet van overtuigd dat Van den Berg dejuiste persoon is om Petrovic tot leven te wekken. 'Hoe gaat u dat danprecies doen,' wil de rechter van Van den Berg weten. En daar heeft dezakenman geen goed antwoord op. 'Ik zou mijn hartsvrienden toch nietvoorhouden dat hun geld terugkomt, als het niet waar is', probeert hij derechters nog te overtuigen.

Vergeefs, blijkt als zij terugkomen van hun beraad. Van den Berg blijftvoorlopig vastzitten, oordelen zij. Het verhaal over Petrovic vinden zijonvoldoende aannemelijk. Wel moeten Korvinus en het OM hun best doen om deJoegoslaaf alsnog op te sporen.

En dus moeten de vrienden en de René-gelovigen de kerst door zien tekomen met een vaag verhaal en de belofte dat het allemaal in orde komt.Deze keer niet dankzij René, maar dankzij Petrovic.

Meer over