Speelt Wiebe Draijer een keer voor Sinterklaas?

Bij de Rabo is schraalhans keukenmeester. Op een normale spaarrekening wordt nu 0,25 procent rente vergoed, hetgeen veel boze witte mannen met flink wat spaarcenten grimmig doet knarsetanden.

Wiebe Draijer, CEO van de Rabobank. Beeld anp
Wiebe Draijer, CEO van de Rabobank.Beeld anp

Ze schieten er gezien de inflatie en belastingaanslag flink bij in. Maar de Rabobank heft de armen in wanhoop ten hemel. De bank zelf moet 0,4 procent toe betalen als ze zijn geld bij de Europese Centrale Bank op de rekening zet. Het spaargeld kost de bank geld.

Vorige week kwam de Rabo echter met een spaarproduct dat ineens 6,5 procent rente bood. Voor 1 miljard euro plaatste de bank zogenoemde ledencertificaten tegen een rente die nostalgische herinneringen oproept aan de tijd van de goeie ouwe gulden, het jaar dat Richard Krajicek Wimbledon won en Vijftien Miljoen Mensen door de radio schalde. Het lijkt er bijna op dat Rabo-baas Wiebe Draijer in een vlaag van verstandsverbijstering ergens de komma verkeerd heeft gezet: 6,5 moet 0,65 procent zijn - of verlaat voor Sinterklaas speelt.

Maar zo is het niet. De Rabo heeft dit besluit om certificaten tegen 6,5 procent te plaatsen bij het volle verstand genomen. Ze wil vooruitlopend op nieuwe eisen van de toezichthouders en om de rating op te poetsen de kapitaalbuffers (Tier 1-ratio genoemd) versterken. En de bank kan dat niet doen door zoals ING of ABN Amro aandelen te plaatsen omdat de Rabo geen NV is.

Eigenlijk zijn de certificaten helemaal geen spaarproducten. Ze mogen de naam van (bank)obligaties niet eens hebben. Op zijn best zijn het heel ver achtergestelde obligaties waarvan de eigenaren bij een faillissement van de Rabo naar hun geld kunnen fluiten. En dat is als het vorig jaar verschenen boek De Pijnbank moet worden geloofd, meer dan een theoretische mogelijkheid.

Maar ook de term achterstelde obligatie is nog te veel eer. Aan de certificaten zit geen vaste aflossingsdatum vast en de rente van 6,5 procent wordt alleen uitgekeerd als de winst van de bank toereikend is.

Het zijn eigenlijk aandelen. En dan nog aandelen die door de bank op eigen initiatief ieder moment weer uit de markt kunnen worden genomen tegen de nominale waarde van 25 euro - iets wat met echte aandelen niet kan. Net als aandelen staan de certificaten ook op de beurs genoteerd. Maar als de waarde stijgt doordat de rente nog verder daalt, dan heeft de bank het recht ze op eigen initiatief af te lossen.

Indien de beurskoers van de certificaten stijgt naar 115 procent - een voor certificaat van nominaal 25 euro moet 28,75 euro worden betaald, kan de Rabo besluiten ze voor 25 euro uit de markt te nemen.

Particulieren lopen daardoor een flink risico. Zij kunnen - of konden, want maandag liep de termijn af - alleen bestens inschrijven, hetgeen betekent dat ze de koers moeten accepteren die bij het sluiten van de inschrijving wordt vastgesteld.

Als schraalhans geen keukenmeester is, zal dat gladjakker zijn.

Meer over