Speculerende bejaarden en huisvrouwen raken in Hongkong hun spaargeld kwijt; 'In juli dachten we nog simpel rijk te worden'

Overal in Hongkong stonden gisteren groepjes angstige mensen met de neus tegen de etalageruit naar cijfers op tv-schermen te turen....

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Voor een stad die geobsedeerd is door de beurs, waren de eerste drie dagen van de week al belabberd. Zo'n 15 procent was de Hang Seng index kwijtgeraakt voor de bezitters van aandelen gisteren met onzekere tred de gang naar de effectenkantoren maakten.

Ben Kwong van Dharmala Securities had erg te doen met de opgewonden bejaarden en huisvrouwen die de hal in zijn kantoor bevolkten. 'Ik hoop dat het dieptepunt snel wordt bereikt.' Kwong voelt zich ongemakkelijk onder het gevloek en getier van zijn klanten.

'We zijn te hooghartig geweest. We dachten dat het ons niet zou overkomen en nu ben ik al eenderde van mijn spaargeld kwijt', jammert een vrouw van middelbare leeftijd op het moment dat de Hang Seng index onder de psychologische grens van tienduizend punten zakt.

Enkele maanden geleden tracteerden Kwongs klanten na een geslaagde beursdag op thee met koek. 'In juli dachten we nog dat we allemaal gemakkelijk rijk konden worden.' De bankier kijkt er meewarig bij. Toen stonden de kleine beleggers in rijen van honderden meters voor de red chips, de aandelen van Chinese bedrijven die met goedvinden van de overheid in Hongkong naar de beurs werden gebracht. Die beursintroducties waren tien tot veertig keer overtekend.

De rode hausse is al geruime tijd verdwenen en beleggers hadden gehoopt dat de degelijke blue chips de storm zouden doorstaan. Toch heeft de angst voor koersval deze week de overhand gekregen. Aandelenhandelaar Stanley Hui is woedend: 'Dit is absoluut belachelijk. Hongkong is geen Thailand of Indonesië. Onze bedrijven zijn veel meer waard'. Maar gisteren alleen bedroeg de waardedaling op de beurs 225 miljard dollar (62 miljard gulden).

In alle paniek trachtten de autoriteiten de kalmte te bewaren. 'Ik ben helemaal niet bezorgd', verklaarde Donald Tsang, de flamboyante minister van Financiën met een stalen gezicht op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. 'De markt zal de sentimenten overwinnen, want ons bedrijfsleven maakt winst en onze economie draait goed.'

In Peking verzekerde woordvoerder Shen Guofang dat zijn regering niet zou ingrijpen. Vanuit Londen repte Tung Chee-hwa, Hongkongs door China benoemde commissaris, over de 'enorme vastbeslotenheid' van zijn regering om de koppeling van de Hongkong dollar met de Amerikaanse te handhaven. 'Het heeft geen zin iets los te laten dat ons de afgelopen veertien jaar zoveel voorspoed heeft gebracht.'

Maar hij werd in de steek gelaten door een van zijn trouwste steunpilaren, James Tien, voorzitter van de Kamer van Koophandel. Tien verklaarde zich voorstander van een lagere dollar omdat Hongkong veel te duur is geworden voor de regio. Ook voor effectenmakelaar Hui kan een devaluatie niet snel genoeg komen.

De toerisme-sector klaagt al maanden dat de hoge dollar bezoekers afschrikt en de economie ondermijnt. Hongkong is de drukste bestemming van Azië, maar na het vertrek van de Britten bleven de toeristen opeens weg. Boze woorden vielen over de media die een negatief beeld van het Chinese bewind zouden hebben geschetst.

Maar al gauw bleek dat de sector veel aan zichzelf te wijten had. In de Japanse pers verschenen berichten over speciale, hoge tarieven die met naam en toenaam genoemde hotels groepsreizen berekenden. Taxichauffeurs werden als afzetters afgeschilderd en winkeliers als geldwolven. De Japanners bleven thuis.

Hongkongs naam als koopparadijs, een van de topattracties, ging ook teloor. Langzaam maar zeker drong het tot de regio door dat de voormalige kolonie schrikbarend prijzig is. De valutaperikelen maakten haar nog eens 30 procent duurder voor Thais of Filipino's.

Waar een week geleden niemand het D-woord in mond durfde nemen, zwelt de roep om aanpassing aan. De actie van Taiwan, dat de waarde van zijn New Dollar (NTD) met bijna 10 procent terugbracht, heeft devaluatie bespreekbaar gemaakt. Taiwan beschikt evenals Hongkong over de luxe van een gigantische valutareserve, waarmee de centrale bank speculanten kan afschrikken. Maar de regering ging uit concurrentie-overwegingen door de bocht. Hongkong wacht in spanning af of Donald Tsang vandaag net als gisteren opnieuw zijn reserves zal aanspreken om zijn dollar op niveau te houden.

Meer over