Spaarrente is laag, dus Nederlandse huishoudens beleggen meer

Steeds meer Nederlanders nemen risico met hun spaargeld. Het aantal huishoudens dat belegt is dit jaar met 14 procent gestegen. In totaal beleggen nu een kleine 1,4 miljoen particulieren. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek naar beleggingsgedrag van onderzoeksbureau Kantar TNS.

Beeld anp

De laatste keer dat zoveel Nederlanders hun spaargeld in aandelen of obligaties stopten was tijdens de beurshausse eind jaren negentig, die eindigde met het barsten van de internetzeepbel. Destijds was het aantal beleggende huishoudens nog wel een stuk hoger dan nu. 1,9 miljoen particulieren probeerden destijds hun spaargeld te vermeerderen op de beurs.

Door beurscrashes en de financiële crisis durfden in de jaren daarna minder huishoudens het aan hun spaarcenten te beleggen. Vorig jaar steeg het aantal beleggers voor het eerst in jaren weer, met 9 procent.

Lage spaarrente

De belangrijkste reden voor huishoudens om te beleggen is de lage spaarrente die banken bieden. Huishoudens kiezen er daardoor sneller voor hun spaargeld in aandelen of obligaties te steken. Dat levert meer op dan een spaarrente van net boven de nul procent. 'Daarnaast zien we mensen die in hun omgeving horen dat het goed gaat op de beurs', zegt Ronald Veerman van Binckbank, gespecialiseerd in beleggen.

Veerman ziet nog een andere trend. Er is een groeiende groep beleggers die honderd tot tweehonderd euro investeert. 'Vroeger kreeg je na twintig of dertig jaar werken een goed pensioen met 70 procent van je oude inkomen en ging je op je 65e achter de geraniums zitten. Nu gaat dat niet meer vanzelf. Mensen willen wat overhouden aan hun spaargeld, zodat ze bijvoorbeeld eerder kunnen stoppen met werken.'

Crash

Is het toegenomen aantal huishoudens dat risico durft te nemen een teken dat de beurs net als in de jaren negentig aan de vooravond van een crash staat? 'Dat de beurs stijgt trekt natuurlijk een bepaalde groep beleggers aan. De man boven de vijftig die aandelen koopt vanachter zijn computer bestaat nog steeds', zegt Veerman. Toch ziet Veerman ook dat meer zzp'ers beleggen, omdat zelfstandigen geen pensioen opbouwen. 'En die nemen iets minder risico.'

Meer over