Spaarloon op grote schaal opgenomen

Werknemers hebben dit najaar op grote schaal spaarloon opgenomen. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank (DNB)....

Werknemers hebben dit najaar op grote schaal spaarloon opgenomen. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank (DNB). Maar of de vrijgekomen gelden zijn gebruikt voor consumptie, zoals de overheid hoopte, is nog onduidelijk.

In september hebben huishoudens voor ruim 3,3 miljard euro van spaarrekeningen met een vaste looptijd afgehaald. Ruwweg de helft hiervan komt volgens DNB door opnames van bedrijfsregelingen voor spaarloon.

Een groot deel hiervan is overgeboekt naar spaarrekeningen waarvan makkelijker geld op te nemen is. Vervolgens is er volgens DNB van deze rekeningen in oktober een opvallend hoge som van ruim 1 miljard euro opgenomen.

Uit de cijfers kan niet worden afgeleid of dit geld is gebruikt voor consumptie, schuldaflossingen of beleggingen. Het idee achter het tijdelijk deblokkeren van het spaarloon (van september tot eind december 2005) was dat de economie een impuls zou krijgen als burgers op korte termijn extra te besteden zouden hebben.

Vanaf 2006 kunnen werknemers kiezen of ze de spaarloonregeling willen behouden, of dat ze overstappen naar de nieuwe levensloopregeling. Met de levensloopregeling kunnen werknemers sparen voor tijdelijk verlof of voor vervroegd pensioen. De spaarloonregeling is beperkt tot een bedrag van 600 euro, terwijl bij de levensloop meer gespaard mag worden.

Meer over