Spaarbeleg gaat net zo scoren als Smiths

Sander Zwart maakte naam door vorig jaar Smiths te vernederen. De chipsgigant verspreidde Scoorkaarten. Wie de voetbal op de kaart wist te vinden, kreeg geld overgemaakt....

Nu heeft Zwart weer een slachtoffer: Aegon-dochter Spaarbeleg en haar actie ClubSparen, die sinds half april loopt. Met premies lokt Spaarbeleg de vele duizenden verenigingen in Nederland en hun leden. De vereniging krijgt 25 gulden voor elke spaarrekening. De eerste vier geopende rekeningen leveren zelfs het dubbele op. Elk lid dat spaart krijgt ook nog een 'startbonus' van vijftien gulden.

Volgens Sander Zwart kan deze actie Spaarbeleg veel geld gaan kosten, omdat een minimum-inleg ontbreekt. Ook een storting van één gulden levert een premie op van vijftig, 25 of vijftien gulden.

De voorlichter van Spaarbeleg erkent dat er geen minimuminleg is. 'Maar wij denken dat veruit de meeste mensen hun spaarrekening zullen aanhouden.' De investering verdient zich dan vanzelf terug.

Hoe groot die investering precies is, kan Spaarbeleg nu nog niet zeggen. De belangstelling voor ClubSparen is groot, maar precieze getallen heeft Spaarbeleg nog niet. Een simpele rekensom leert dat de kosten vele tonnen kunnen gaan bedragen. Doen er duizend verenigingen mee met elk tien leden, dan kost dat al een half miljoen.

Verenigingen kunnen zich volgens de voorlichter van Spaarbeleg tot 1 juli inschrijven. Een telefoniste van Spaarbeleg zegt dat de termijn al op 11 mei afloopt. Wie heeft er gelijk? 'Ik', zegt de voorlichter.

Meer over