Spaanse bank Bankia moet aandeelhouders investering terugbetalen

De Spaanse grootbank Bankia moet alle aandeelhouders het geld terugbetalen dat zij hebben geïnvesteerd in de beursgang van de bank in 2011. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof, afgelopen woensdag.

Protesten tijdens het proces tegen Bankia, afgelopen oktober bij het hooggerechtshof. Beeld Getty Images
Protesten tijdens het proces tegen Bankia, afgelopen oktober bij het hooggerechtshof.Beeld Getty Images

Na jaren van procederen stelde de rechter twee families in het gelijk die hun geld terugeisten vanwege de onjuiste informatie die in het prospectus was vermeld.

Het besluit werd enthousiast ontvangen in kringen van aandeelhouders. Vele duizenden Spanjaarden stopten in 2011 hun spaargeld in de gefuseerde bankreus die rond de vroegere Caja Madrid was gevormd.

Er staat voor 819 miljoen euro aan claims uit tegen de bank, waarvan een belangrijk deel al door de lagere rechtbanken in het voordeel van de aanklagers was beslist. Bankia heeft voor een bedrag van ruim 1,8 miljard euro aan provisies getroffen voor de stortvloed aan terugbetalingen waartoe de bank nu is gedwongen. Dit komt overeen met het bedrag aan nieuw kapitaal dat met de emissie gemoeid was.

Preferente aandelen

Hoewel de provisie al gemaakt was, bevestigt de uitspraak de extra last voor de Spaanse belastingbetaler. De genationaliseerde bank, die gered moest worden in 2012, is voor meer dan de helft in staatshanden, zodat een belangrijk deel van de rekening ten laste van de algemene middelen komt. Het is bovendien nog lang niet het einde aan de schadevergoedingen die de bank moet betalen. Zo is er nog geen rekening gehouden, ook niet in de provisies, met claims van de institutionele beleggers die bij de beursgang in de nieuwe bankreus stapten.

De uitspraak onderstreept de hoofdrol van Bankia in de storm van fraude en schandalen waarmee de Spaanse financiële sector ineenstortte na het doorprikken van de huizenbubbel in 2008. Bankia moest met ruim 23 miljard euro van de ondergang gered worden, waarvan het grootste deel door een lening vanuit Europa werd gefinancierd.

Onder leiding van Rodrigo Rato, oud-vicepremier, IMF-kopstuk en zwaargewicht binnen de conservatieve Partido Popular, bleek de bank verworden tot een poel van fraude en oplichtingspraktijken. Behalve het geknoei met het prospectus had de Caja Madrid zijn klanten voor honderden miljoenen euro's opgelicht met een speciaal soort preferente aandelen. Veel ophef veroorzaakten ook de 'zwarte creditcards' waarmee het bankbestuur voor miljoenen euro's drank, kleding en juwelen kocht op kosten van de zaak.

Aandacht voor de corruptiekwesties

Dankzij de trage en overbelaste rechtsgang zijn veel van de rechtszaken en claims rond Bankia nog onder de rechter. Vooral oud-topmannen Rato en Miguel Blesa moeten daarbij met enige regelmaat aantreden. Dit laatste is nog steeds een probleem voor de Partido Popular, die aanhoudend wordt herinnerd aan de wijze waarop zijn regeringen de bank gebruikten als een verlengstuk van hun politieke macht en parkeerplaats voor politieke vrienden en ex-bewindslieden.

Na de zeer verdeelde uitslag van de verkiezingen van afgelopen december, toen de conservatieve partij het zwaarste verlies leed, maar wel de grootste partij bleef, speelt de aanhoudende aandacht voor de corruptiekwesties vooral premier en partijleider Mariano Rajoy parten. Rajoy wordt daarbij verweten nooit de verantwoordelijken voor de corruptie binnen zijn partij te hebben aangepakt.

Mariano Rajoy. Beeld anp
Mariano Rajoy.Beeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over